­­Zmago Jelinčič Plemeniti, farmacevt, politik

Zmago Jelinčič Plemeniti, farmacevt, politik­

“Ob spremembah v slovenskem političnem prostoru tik pred koncem Jugoslavije sem vedel, da moram, glede na to, da so se izpolnjevale moje zamisli iz poznih 60-tih let, pristopiti k političnim premikom. Ker sem bil v 70-tih letih zaprt zaradi predvidevanja dogodkov, ki so se ravno dogajali, sem se odločil, da v spremembah sodelujem in tako postal eden glavnih akterjev političnih sprememb. Svoje delo rad opravljam, znanje s področja farmacije pa mi prav tako pride prav.”

­Valentina Lozar, socialna delavka in kriminalistka, višja svetovalka Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije

Valentina Lozar, socialna delavka in kriminalistka, višja svetovalka Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije­

“Karierna sprememba se je zgodila kot posledica bega možganov iz regije, v kateri sem sicer želela ostati. Ukinitev službe v mojem poklicu, ki še ni bil zrel za podjetništvo, je terjala pot v Ljubljano. Nekako sem se prilagodila okolju. Delo, ki ga sicer z veseljem opravljam, je sedaj na področju podjetništva. Sicer pa spoštujem starše, mlade, učitelje, da se zazrejo vase, v ustvarjanje, podjetništvo, obetavne poklice, ker kariera ni kar tako. Misliti, ustvarjati, delati za dobro prihodnost morajo mladi še prezgodaj, zato naj bo vsaj način bolj prijazen.”

Borut Veselko, zdravnik, igralec

Borut Veselko, zdravnik, igralec­
Foto: zaklop.com

“Biti igralec je bila moja otroška želja. Ko sem se odločal o fakulteti, se mi je zdelo nekako neodgovorno, da bi bil to moj edini in pravi poklic. Biti nezadovoljen igralec je bolj boleče kot biti neuspešen v kakem drugem poklicu. Ko sem diplomiral na medicinski fakulteti, me je popadel nekakšen strah pred tem, da bi kdaj v življenju obžaloval oziroma se spraševal: ‘Kaj bi bilo, če bi bil igralec?’. Šel sem na sprejemne izpite na AGRFTV, kjer pa me niso zavrnili, čeprav sem pričakoval, da me bodo. Danes ne čutim želje po zdravniškem poklicu, sploh pa ne pri takšnih odnosih do zdravnikov, kot vladajo v Sloveniji.”

Tradicionalno pojmovanje kariere zaposlenega je v preteklosti pomenilo predvsem napredovanje z nižjih na višje ravni v okviru ene organizacije ali delovnega mesta. Danes pa se pojmovanje kariere umika novim konceptom in definicijam. Kariera vedno bolj pomeni posameznikovo življenjsko pot na področju učenja in dela. Razvoj posameznikove kariere predstavlja pridobivanje različnih spretnosti in izkušenj, nadgradnjo na več področjih. Načrtovanje in vodenje kariere pomeni večanje kompetentnosti, znanja in zmožnosti za delo. To je torej dejaven proces, katerega sestavni del so različne oblike učenja, dela in sprememb. Sprememba v poklicu in karieri sodi pri sodobni, aktivni populaciji med največje vire frustracij, strahov, pomislekov in stresa. Sprememba kariere je največkrat spodbujena z zunanjimi dogodki, s priložnostmi in grožnjami, s katerimi se posameznik srečuje. Ko smo izzvani, je pravi čas, da na izziv odgovorimo, torej takrat, ko nam je vizija jasna in ko smo pripravljeni sprejeti tveganje za njeno uresničitev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj