Začetek pomladi je idealen čas, da naredimo spomladansko čiščenje našega doma in da naredimo ‘čistko’ tudi pri sebi. V roke najprej vzemite papir in svinčnik.

PREBERITE TUDI: Spomladansko razstrupljanje telesa po Ayurvedi

1. korak: priprava

Ključ v doseganju nekih ciljev je dobra priprava in dodelan načrt.

  • Najprej poglejte vase in se vprašajte, kaj želite s spomladanskim čiščenjem duše pridobiti in kaj želite spustiti? Vprašajte se, kaj je tisto, kar vam pomeni največ. Kariera? Družina? Odnosi?
  • Analizirajte svojo situacijo. Kako se počutite? Na kakšni ravni ste duševno, mentalno, intelektualno, duhovno, fizično, socialno? Katera področja vašega življenja potrebujejo čiščenje?
  • Zadajte si majhne in predvsem dosegljive cilje.
  • Pripravite se na akcijo. Pripravite se na spremembe, ki prihajajo. Kaj potrebujete za dosego svojih ciljev? Morate predelati svoj prehranski načrt, morda se morate naučiti nekaj novega o vzgojnih prijemih, ali spremeniti svoj življenjepis? Spoznajte, katera orodja boste potrebovali za dosego svojega cilja, in si jih priskrbite.

2. korak: odstranjevanje nepotrebnih stvari

Vsako čiščenje vključuje odstranjevanje umazanije in navlake.

  • Odstranite fizične stvari

Če ste se odločili, da je vaš cilj tudi bolj zdrav življenjski slog, potem odstranite iz svojega doma tudi živila, ki jih ne boste potrebovali: sladkor, denimo. Nato se lotite ovir, ki vam preprečujejo, da bi bili bolj športno aktivni. Kaj vam preprečuje, da bi se fizično bolje počutili? Je to neprespanost, stres,  prehrana? Ko ozavestite, kaj vas dela še bolj šibke, delajte na tem, da to spremenite.

  • Odstranite mentalno in čustveno navlako

Vprašajte se, kaj je tisto, kar vas teži? Imate občutek krivde? Nerešene občutke žalovanja? Imate težave v odnosih? Se neprestano počutite utrujeni in preobremenjeni? Karkoli vas teži, delajte na temu in razčistite s seboj, kako boste to spremenili.

  • Odstranite škodljive socialne stike

Ali imate v svojem življenju ljudi, ki vam škodujejo? Ljudi, ki vam jemljejo energijo in zaradi katerih ste potrti? Imate v svoji bližini negativne ljudi, ki iz vas izsesajo življenje? No, če le lahko, s takimi stiki pretrgajte ali zmanjšajte količino časa, ki jim ga namenite. Včasih se namreč stikov ne da pretrgati, kadar so ti ljudje v vašem življenju del družine ali službenega okolja.

  • Znebite se motenj

Ali preživite preveč časa na računalniku? Na družbenih omrežjih in pred televizijo? To so motnje, ki vas odvračajo od vas samih. Zmanjšajte to in se osredotočite raje na to, kar je bolj pomembno.

  • Znebite se vsaj ene slabe navade

Slabih navad je ogromno, in če jih imate, se jih znebite. Odločite se, da boste več telovadili, prej hodili spat, zmanjšali količino nezdrave hrane, prenehali kaditi ali piti.

  • Seznam opravil

Če ste preobremenjeni, imate zagotovo nekje seznam opravil, ki je neskončno dolg. Čeprav ga vestno kljukate, se nova opravila sproti dodajajo. Očistite seznam in opravila razvrstite po prioritetah. Osredotočite se na najpomembnejše.

PREBERITE TUDI: Lotite se spomladanskega čiščenja odnosov!

3. korak: kreacija

Ustvarite svoj osebni prostor

Ustvarite čas zase. Ustvari prostor zase. Prakticirajte čuječnost, meditacijo ali le globoko dihanje. Vsaj nekaj minut dnevno si vzemite le zase. Postavite se v trenutek tukaj in zdaj.

Vizualizacija ali mantra

Ustvarite vizualizacijo ali dnevno afirmacijo oz. mantro. Če ste postorili vse prejšnje korake, so se vam stvari že zagotovo zjasnile in skristalizirale. Zdaj točno veste, kaj je tisto, kar je najbolj pomembno in kaj tisto, kar morate opustiti. Osredotočajte se na svoje cilje in jih vsakodnevno vizualizirajte. Kje se vidite konec tedna, konec meseca, kako bodo stvari potekale čez eno leto?

Pozitivna čustva

Ne čakajte, da pozitivne stvari pridejo do vas. Vsak dan bodite srečni in hvaležni za stvari, ki jih imate. Ne pravimo, da ne smete čutiti negativnih čustev, pravimo le, da najdite prostor tudi za pozitivna čustva.

Tišina

Vzemite si čas v dnevu, ki bo namenjen le vam. Vsak potrebuje nekaj časa zase. Čas za počitek, sprostitev, razmislek. Čas za vpogled v svoja občutja, čustva in misli.

Ustvarjajte spomine

Pomlad je igriv čas: dnevi so daljši in toplejši. Čas je za ustvarjanje lepih trenutkov. Čas je za igro. Smeh. Zabavo. Užitke.

Ustvarite čist dom

Tako je, tudi duševno čiščenje se lahko začne z odstranjevanjem fizične navlake. Odstranite stara oblačila, stvari, ki v vas zbujajo slabe spomine in pokvarjene stvari, ki jih še vedno hranite. Imejte čist dom, v katerem se boste počutili dobro.

PREBERITE TUDI: 7 feng shui napak, ki jih delamo (in ki nam škodijo)

[socialpoll id=”2544422″]

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj