Je po porodu vaš libido popolnoma usahnil? Ste izgubile vsakršen interes za posteljne vragolije, ki ste jih prej rade zganjale v dvoje?

par2

Kakšni so vzroki za poporodno spolno abstinenco? In kaj lahko oba partnerja storita za to, da se med vaju ne bi naselila senca dvoma, ljubosumja, občutki zapostavljenosti? Navsezadnje je spolnost ena od osnovnih človekovih potreb, ki partnerja najtesneje povezuje.

Rojstvo otroka, ta tako želeni in težko pričakovani dogodek, za partnerstvo pomeni pravo malo revolucijo s precejšnjimi žrtvami. Ne le, da porod običajno pusti precej boleče, včasih tudi dolgotrajne posledice na ženskem spolovilu, ampak se korenito spremeni tudi naš hormonski ustroj. Z zmanjšanjem spolnega poželenja je narava samodejno poskrbela, da se mati popolnoma posveti svoji ‘novi in edini ljubezni’ – novorojenčku. Vendar, če ženska popolnoma izgubi zanimanje za svojega partnerja, lahko to resno ogrozi partnerski odnos.

Vzroki za poporodno spolno abstinenco

Fiziološki vzroki

Porod za žensko predstavlja hud emocionalen in telesen šok. Razboleli maternica in vagina, raztrganine in/ali prerez presredka (t.im. epiziotomija), hemeroidi in druge poškodbe pri porodu nas vsaj za nekaj tednov povsem odvrnejo od spolnosti. To obdobje je še toliko daljše, če je bil porod zelo travmatičen in smo bile zaradi raztrganin ali prereza presredka šivane. Bolečinam se pogosto pridruži še izčrpanost, pomanjkanje spanca zaradi nenehnega nočnega dežurstva za hranjenje in negovanje naše neprecenljive ‘štručke’.

Kdaj lahko ponovno spolno občujemo, je stvar vsake posameznice, težavnosti poroda in praga bolečine. Bistveno je, da nas partner ne priganja ali sili v spolnost, če same še nismo ne telesno ne čustveno pripravljene. Pomembno je, da poslušamo svoje telo in ne vztrajamo v bolečini. V nasprotnem primeru se nam lahko razvije čustvena (strah, odpor) ali fiziološka blokada (npr. nožnica se ne navlaži) pred spolnostjo. Če spolni odnosi kljub obojestranski želji in pozornosti vašega partnerja ostajajo boleči dlje časa, vsekakor velja priporočilo, da obiščete svojega ginekologa.

Hormoni

Drugi dejavnik, ki ključno prispeva k upadu spolnega libida pri porodnici, so hormoni. Če verjamemo teoriji sebičnega gena, je za človeka kot vrsto največji dosežek rojstvo potomca in s tem prenos genov na naslednje rodove. Ženska s porodom z vidika biologije torej zadovolji svojo potrebo po samoaktualizaciji. Temu očitno sledi tudi naše telo. Po porodu in med dojenjem se namreč pospešeno izloča hormon prolaktin, ki deluje zaviralno na našo željo po spolnosti. Hormoni ženski sporočajo, da spolnost ni ‘pomembna’, hkrati pa ji s tem pomagajo, da se povsem osredotoči na svojo novo biološko in socialno vlogo matere. Pomanjkanje spolnih hormonov se na fiziološki ravni med drugim kaže kot suha in manj prožna nožnica. Seveda pa to ni edini razlog, da se ženska ne more vzburiti in zato spolni odnos doživlja kot neprijeten, celo boleč.

dojenje1

Psihični vzroki
Čeprav je za fizično okrevanje po porodu običajno potrebnih okoli šest tednov, veliko porodnic še dolgo ni pripravljenih na spolnost. Strah pred bolečino je najpogostejši, a še zdaleč ne edini psihološki dejavnik, ki žensko ovira, da bi se sprostila in uživala v spolnosti. Precej žensk po prvem porodu le s težavo sprejme svoje telo in njegove spremembe. Pridobljeni kilogrami, nabrekle prsi, funkcija dojenja itd., same sebi se zdijo tuje in neprivlačne. Negativni občutki o sebi so lahko še posebej izraziti pri ženskah, ki zanositve niso načrtovale, ali se samoobtožujejo za morebitne poškodbe ali prirojeno bolezen pri otroku. Takrat se lahko zaradi občutka nevrednosti povsem odtujijo od partnerja in zavračajo vsakršno izkazovanje ljubezni, tudi s strani družine in prijateljev.

Stare rane

Naravno je, da ženska nekaj tednov po porodu ne more, niti si ne želi spolno občevati. A dolgotrajnejše umikanje v otroško spalnico in ‘glavoboli’ signalizirajo, da v odnosu škriplje. Lahko, da ženska že sicer ni bila zadovoljna in/ali zadovoljena v vezi. Materinstvo ji daje novo moč, samozavest, pa tudi samozadostnost (seveda le, če je finančno neodvisna). Z odtegnitvijo spolnosti se moškemu maščuje, ga ‘kastrira’ na nezavedni ravni. Na primer za v preteklosti sprejete odločitve, ki so bile proti njeni volji.

Kakovost spolnosti pred porodom je običajno tudi merilo spolnosti po njem. Če nam partner že v preteklosti ni dajal občutka, da smo lepe, nekaj posebnega, če nam je posvečal premalo pozornosti in poskrbel le zase, je takšen spolni odnos za žensko nezadovoljiv. Hiter spolni odnos, brez predigre pa je zaradi bolj občutljive in suhe nožnice po porodu lahko tudi zelo boleč.

Očka pogreša spolnost

Slika idealnega partnerja je, da nas razvaja, skrbi za dojenčka kolikor more in prevzame še glavnino gospodinjskih opravil. Ob tem pa popolnoma in brez očitkov razume naše nezanimanje zanj kot moški objekt, ne da bi se medtem oziral za drugimi krili. Dejstvo je, da tudi naš partner doživlja stres in se mora sprijazniti s svojo (vsaj začasno) vlogo druge violine.

Smiselno je, da se s partnerjem že predčasno pogovorita o morebitnih zapletih v vajinem spolnem življenju, ko bo na svet privekal malček. Opozorite ga na svojo ranljivost, potrebo po podpori, potrpljenju in izkazovanju ljubezni, čeprav netelesne. Ni se vam treba opravičevati za to, ker ne morete ali ne želite spati z njim. Na srečo je področje spolnosti zelo obširno in penetracija še zdaleč ni vse. Po porodu imata priložnost, da se na novo odkrijeta. Raziščeta še nepoznane erogene točke. Preizkusita erotično masažo in podobno.

spolnost_po_porodu

Spet v sedlu

Vaša želja po spolni združitvi bo slejkoprej zrasla. Če že ob pogledu na svojega moža, sedaj mladega očka, postanete pohotne, ste pripravljene. Običajno je prebujena spolna sla znak, da je tudi telo pripravljeno. Kljub temu si vzemite dovolj časa zase, privoščite si dolgo predigro in zapeljevanje. Kdaj ste se nazadnje potopile v kad, napolnjeno z mehurčki? Vroča kopel bo zmehčala, prekrvavila in povečala elastičnost kože. Popolnoma se sprostite in se prepustite užitkom. Zavzemite kontrolni položaj zgoraj, tako boste lažje nadzorovale hitrost in intenzivnost penetracije. Na začetku je nožnica običajno občutljiva in suha, zato imejte v bližini lubrikant ali vazelin. Če neprijeten občutek ali bolečina ne pojenja, preprosto prekinite odnos in se preusmerite na zapeljive ustnice ali ponos vašega izbranca.

Imejte se rade in ne pozabite, da je spolnost nekaj lepega. Zato v njej ni mesta za bolečino (razen za tiste, ki si tega sami želijo; ampak to je že druga zgodba).

1 komentar

  1. Pohvale za zelo zanimivo temo, ki je dobrodošla za vse (bodoče) PL mamice. Pogrešam pa malo več osebne note oz. izkušenj iz prve roke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj