… premalo ali celo nič gibanja – je tudi pomanjkanje spanja. Tako imajo odrasli, ki jim tekom tedna primanjkuje spanja, za konec tedna navado malo dlje spati, v prepričanju, da s tem nadoknadijo tedenski primanjkljaj spanja. A žal se poskus kompenzacije tu ne izide.

Raziskave so že večkrat pokazale, da ima že nekaj dni pomanjkanja spanja negativen vpliv na zdravje, med drugim zaspanost tekom dneva, slabša zbranost in produktivnost, porast vnetnih procesov v telesu, upad imunskega sistema, slabša regulacija sladkorja v krvi, povišan krvni tlak, pa tudi skrajšanje življenjske dobe ipd., zadnja raziskava pa je pokazala, da spanje za vikend žal ne nadomesti pomanjkanja spanja tekom delovnega tedna.

V raziskavi je sodelovalo 30 prostovoljcev, ki so tekom tedna spali premalo, za vikend pa dlje časa, da bi nadoknadili tedensko pomanjkanje. Tekom tega testa so jim raziskovalci merili zdravstveno stanje in sposobnosti in ugotovili, da so bili po pomanjkanju spanja veliko bolj zaspani tekom dneva, a so se po spanju za konec tedna regenerirali. Znaki vnetnih procesov v telesu so prav tako močno narasli, a so se prav tako vrnili na normalno raven po regenerativnem spancu – a sposobnost koncentracije, ki jim je prav tako upadla, se po 'vikend spanju' ni izboljšala, kar je potrdilo, da regenerativni spanec za konec tedna z željo nadomestiti primanjkljaj, na tem področju žal ne deluje.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje spanja pospešuje staranje kože
 

Po 5 dneh pomanjkanja spanja so bili udeleženci veliko bolj zaspani tekom dneva, težje so se zbrali in koncentrirali, bili slabše produktivni in se jim je odvijalo več in intenzivnejših vnetnih procesov v telesu. Znanstveniki so tako zaključili raziskavo, ki je bila objavljena v American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, z ugotovitvijo, da dva dneva spanja za regeneracijo ne zadostujeta, da bi se organizem v resnici popolnoma obnovil in optimalno deloval, kar je še posebej pomembno za ljudi z zahtevnejšimi in odgovornejšimi poklici (zdravniki, medicinske sestre, vozniki, piloti …).

Foto: healthtap.com

7 KOMENTARJI

  1. Oh, jaz sem tudi ena izmed teh kampanjskih spalcev ob koncih tedna, ker mi čez teden nikakor ne znese dovolj in kvalitetno spat :(.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj