… tipa 2, je pokazala nedavno opravljena študija. Strokovnjaki, ki so jo vodili, so preučili vpliv sončne svetlobe na miši ter ugotovili, da UV sevanje na prekomerno hranjene miši vpliva tako, da so se počasneje redile. Prav tako so kazale manj simptomov, ki vodijo v diabetes tipa 2: imele so normalne ravni glukoze v krvi in normalno inzulinsko rezistenco.

Pozitivni vplivi UV sevanja na žive organizme so dobro znani, v tej raziskavi pa so ugotovili, da so povezani z dušikovim oksidom, ki ga sprošča koža, ko je obsevana z UV žarki. Če so na kožo teh miši nanesli kremo, ki je vsebovala dušikov oksid, je bil učinek enak.

Vitamin D, ki ga koža proizvaja ob izpostavljenosti UV žarkom, in ki je tako zelo pomemben za zdravje (med drugim pomaga pri hujšanju, preprečuje depresijo in je nujen za močne kosti, plodnost, zdravo nosečnost in močan imunski sistem) v tej raziskavi ni bil ključen oz. ni pokazal vpliva. Raziskovalci so tako prišli do zaključka, da je to le še en dokaz o koristnosti zmerni izpostavljenosti UV žarkom. Seveda pa naj poudarimo, da gre za zmerno izpostavljenje, ne celodnevno ležanje na plaži na najmočnejšem soncu.

“Naša odkritja so zelo pomembna, saj kažejo, da zmerno izpostavljanje soncu v kombinaciji z zdravo prehrano in gibanjem preprečuje debelost in ohranja naše zdravje. Dušikov oksid, ki ga sprošča koža, ima dobrodejen vpliv na naše zdravje in metabolizem. Vemo tudi, da ljudje, ki so izpostavljeni soncu, živijo dlje kot tisti, ki so večinoma v senci. Sonce v zmerni količini je zdravo, kožni rak ni edina bolezen, ki nas lahko ubije in treba je poiskati zdravo ravnovesje,” so zaključili raziskovalci z univerze University of Southampton, kjer je bila raziskava opravljena. Objavljena je bila v strokovni reviji Diabetes.

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj