… zapored uvrščena med najsrečnejše države na svetu, glede na poročilo o svetovni sreči. Ali je to lahko posledica dejstva, da državljani Finske pogosteje uporabljajo savne kot katera koli druga država?

Najsrečnejša država na svetu

Poročilo ugotavlja, da je občutek harmonije in ravnovesja med državljani eden od ključnih razlogov za visoko stopnjo sreče na Finskem, pri čemer se približno 90 odstotkov anketirancev strinja, da je njihovo življenje v ravnovesju.

Verjetno je savnanje eden od razlogov za ta nacionalni občutek ravnovesja. Po podatkih Travel + Leisure je na Finskem približno 3,3 milijona savn  Za narod s komaj 5,5 milijona ljudi to pomeni, da je le 40 odstotkov več ljudi, kot je savn.

Medtem ko je savna opredeljena kot parna kopel, kjer se voda vrže na vroče kamne, se je razvila v veliko več. Obstajajo tri vrste, tradicionalna dimna, lesna in električna.

Obstajajo savne v domovih, konferenčnih sobah in celo ena na panoramskem kolesu. Savne so tako sestavni del finske kulture, da so bile leta 2020 dodane na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Tradicija obnavljanja življenjske moči

Savna je ultimativni prikaz nege samega sebe, ki ljudem omogoča, da se za nekaj minut do nekaj ur znebijo vsakodnevnega stresa in posvetijo čas preprosto obstoju v svojem telesu. Za mnoge Fince je savna duhovno doživetje. Po poročilu Unesca veljajo savne za svete prostore v finski tradiciji.

Potenje proti stresu

Savnanje ne ceni samo duša, ampak je dobro tudi za fizično telo, poroča Medical News Today. Savnanje lahko izboljša zdravje srca in ožilja z znižanjem krvnega tlaka in lahko zmanjša nekatere simptome astme. Ena največjih prednosti savne je njena sposobnost zmanjšanja ravni stresa in spodbujanja občutka dobrega počutja. Sprostitvene lastnosti pare v savni spodbujajo vaše telo k proizvodnji serotonina, ki je znan kot hormon sreče.

To zmanjšanje stresa bi lahko bilo ključ do povezave med savnanjem in srečo. Zato si vzemite trenutek v napornem dnevu in dajte prednost obisku savne, odpravite stres in se sprostite kot Finec.

PREBERITE TUDI: Zdravilni učinki savne na telo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj