… ugotovili, da so ljudje pri določenih tipih večopravilnosti boljši kot pri drugih. Izvajanje dveh vizualnih opravil naenkrat znatno okrni zmožnosti opravljanja, medtem ko pri izvajanju vizualnega in zvočnega opravila do tega ne pride.

Ljudje, ki so opravljali dve vizualni opravili naenkrat, so svoje zmožnosti opravljanja več opravil naenkrat kljub slabšim rezultatom ocenili bolje, kot tisti, ki so kombinirali z zvokom. Ugotovili so tudi, da veliko ljudi precenjuje svoje zmožnosti večopravilnosti. Percepcija ljudi, kako so kos večopravilnosti, se največkrat ne sklada z realnostjo.

V raziskavi so ljudem postavili različne naloge  in primerjali rezultate med tistimi, ki so opravljali dve vizualni opravili ter tistimi, ki so kombinirali vizualno in zvočno opravilo. Izsledke raziskave so prenesli na vožnjo; trdijo, da je pisanje sporočil med vožnjo bolj nevarno kot pogovarjanje po telefonu. Presenetljivo pa je, da ljudje sami menijo, da pisanje sporočil ni bolj nevarno od pogovarjanja po telefonu. Menijo namreč, da lahko enako dobro naenkrat opravljajo dve vizualni opravili.

Ta raziskava je pomagala veliko podjetjem pri snovanju svojih izdelkov – pripomogla je k temu, da navigacijske naprave vozniku dajejo zelo podrobna glasovna navodila in ne samo vizualnih, saj to voznika manj moti pri vožnji. Po obsežnih raziskavah, v katerih so znanstveniki raziskovali različne tipe večopravilnosti, se vsi strinjajo, da je še vedno najbolj varno opravljati le eno stvar naenkrat.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj