Raziskave na univerzah v Oxfordu in v Bonnu kažejo, da nas še posebno gane, če bi lagali v objemu svojega doma.

​​​​​​​

Raziskovalci študijo opravili s preprostim preizkusom, ki so ga izvedli med naključno izbranimi Nemci. Po telefonu so poklicali 658 ljudi in jih prosili, če lahko vržejo kovanec, nato pa povedo, na kateri strani je pristal. Zanka tega testa je bila, ali bodo udeleženci, ki jim je bila za določeno stran kovanca, obljubljena finančna spodbuda (15 eurov in darilni bon), v prid te nagrade lagali in se ne bodo ozirali na to, ali jih bodo raziskovalci dobili na laži.

Čeprav raziskovalci udeležencev niso mogli neposredno ocenjevati, ker je raziskava potekala na domu, je ta pokazala velik delež iskrenih odgovorov. Več kot polovica sodelujočih ( 55.6 %), je povedala, da je kovanec pristal na strani, za katero ni obljubljene nobene nagrade. Le 44,5 % pa jih je poročalo, da je kovanec pristal na srečni strani.

Dr. Johannes Abeler iz ekonomskega oddelka na Univerzi v Oxfordu, je dejal: Dejstvo, da je bila kljub finančni spodbudi, večina odgovorov iskrenih, je pokazalo, da so ljudje pošteni še posebno takrat, kadar so v svojih domovih. Ena teorija to razlaga kot dejstvo, da se iskrenost kaže v tem, kako zaznavamo sami sebe in je zelo pomembna, saj nam da občutek osebne identitete. Družbene norme kaj je prav in kaj narobe, so nam bile namreč že dane od trenutka, ko smo spregovorili in shodili.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj