Ob današnjem mednarodnemu dnevu zasebnih detektivov imamo tudi Slovenci velik razlog za slavje. Nedavno je priznana in uveljavljena zasebna detektivka Bernarda Škrabar Damnjanović postavila precedens v dejavnosti zasebnih preiskovalcev. Premagala je tudi enega izmed stereotipov pri poklicu detektiva, in sicer da je ta domena moških.

Letos je bila namreč kot prva ženska izvoljena za častno dekanjo poletne detektivske šole, ključnega dogodka globalne skupnosti zasebnih preiskovalcev. Direktorica Detektivske varnostne agencije je hkrati tudi najmlajša dekanja, ki vodi to šolo in je v svoji karieri na področju zasebnega preiskovanja dosegla pomembne uspehe, med drugim je v preteklosti varovala glasbena zvezdnika Pink in Bryana Adamsa.

Njeno imenovanje za častno dekanjo Mednarodne poletne šole zasebnih preiskovalcev pomeni mejnik v detektivski dejavnosti v Sloveniji, saj s tem postavlja slovenske detektive na sam vrh svetovnih preiskovalcev, temveč postavlja tudi edinstven zgled za ženske v tej industriji. Pred tem je leta 2017 prvič v Sloveniji gostila eno najbolj profesionalnih tujih detektivskih združenj, dogodek je ponovila letos, s čimer vedno znova postavlja slovenske detektive v sam svetovni vrh.

Dan detektivske dejavnosti namreč praznujemo 24. julija, saj se je na ta dan leta 1775 rodil prvi znani detektiv Eugène-François Vidocq. »Ob tem posebnem dnevu bi rada poudarila dejstvo, da smo na prelomnici v industriji preiskovanja, moji oziroma slovenski dosežki pa so potrditev, da so sanje dosegljive za vse, ne glede na vse. Trdno sem prepričana, da industrijo čaka zelo svetla, odprta in predvsem napredna prihodnost,« je povedala Škrabar Damnjanovićeva.

Razvoj stroke je danes z razvojem tehnologije in posledično drugačnimi potrebami strank precejšen, in detektivi morajo imeti širok nabor znanj in veščin. Detektivska dejavnost je danes mednarodna preiskovalna dejavnost, ki se ne omejuje na nacionalne meje. Tudi delo Detektivsko varnostne agencije je povsem globalizirano in preiskave pogosto potekajo v mednarodnih okvirjih.

Dober delež dela agencije zajema tako varovanje elektronskih naprav in zagotavljanje varne komunikacije in raziskovanje morebitnih groženj. Preverjajo tudi različne »zanimive investicijske priložnosti, za katere se na žalost večinoma izkaže, da so goljufije«, poudarja Škrabar Damnjanovićeva. V Detektivsko varnostni agenciji se, kot edini v Sloveniji osredotočajo na korporativno varnost oziroma korporativno inteligenco. Opravljajo penetracijske teste, tako informacijskih kot tudi klasičnih varnostnih sistemov podjetij. Prav tako se intenzivno ukvarjajo z zmanjševanjem poslovnih izgub, ki so posledica notranjih tatvin in drugih notranjih odklonskih ravnanj.

»Gre za celostne korporativno varnostne rešitve, ki bazirajo na letih izkušenj in znanj tima Detektivsko varnostne agencije. Prav tako pa skrbimo za klasične detektivske naloge, kot so testi s poligrafom, testi na prepovedane droge in alkohol, preverjanje bolniških odsotnosti, preverjanje skladnosti potnih stroškov. Vse pogostejše so preiskave ob razvezah, poizvedbe o aktivnosti otrok, iskanje oseb, zbirajo dokaze o nasilju v družinah, opravljajo preiskave v povezavi s skrbništvom nad otroci, neplačevanju preživnine in še mnogo več,« je povedala. Poleg navedenega skrbijo tudi za varnostno tehniko, kot so video nadzorni in alarmni sistemi.

Detektivsko varnostna agencija z več kot 10-letno tradicijo je med večjimi detektivskimi agencijami pri nas. Direktorica Bernarda Škrabar Damnjanović je certificirana mednarodna preiskovalka in detektivka od leta 2006. Svojo strokovno pot je začela s šolanjem na Visoko policijski varnostni šoli Ministrstva za notranje zadeve, kasneje Fakulteti za varnostne vede, kjer je nadaljevala magistrski študij in doktorski študij, kjer je bila njena povprečna ocena 10,00.

Je prejemnica priznanja uspešna diplomantka Fakultete za varnostne vede. Je edina ženska članica komisije za izpite detektivov in prva predsednica komisije za nadzor nad detektivi, članica delovne skupine za pripravo novega Zakona o detektivski dejavnosti ter članica UO in DPO pri Detektivski zbornici Republike Slovenije. Je prejemnica naziva Ambasador znanj.

Njena agencija je znana po mednarodnih preiskavah in je prejela različne nagrade in certifikate za dobro organizacijsko energijo, bonitetno odličnost in zavezanost poštenim poslovnim praksam. Njena agencija je tudi prva in edina detektivska agencija, ki je podpisala Smernice korporativne integritete in Deklaracijo o poštenem poslovanju. Več informacij na: http://www.detektiv-dva.si/.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj