Če smo si včasih stvari sporočali preko sms sporočil ali mailov, pa je danes priljubljen način klepetanja na aplikacijah. In ne le to, da online klepetamo s prijateljem, oblikujemo celo skupine z več udeleženci.

PREBERITE TUDI: Bodite olikani, imejte manire in ne počnite teh 8 napak

Pogovori z več udeleženci

Skoraj vsak ima dandanes na svojih telefonih odprtih več skupin, kjer potekajo pogovori: bodisi na Facebook messengerju ali Viber-ju oz. drugih aplikacijah. Pogosto se oblikujejo skupine ljudi, ki imajo skupno vsaj eno stvar, o kateri klepetajo; morda so to prijateljice, sošolci, sodelavci, ekipa na projektu ali družina. Ti klepeti so priljubljeni, ker omogočajo skupni pogovor, kjer se lahko delijo mnenja in ideje. Ker imamo ljudje različne navade, pa se hitro zgodi, da telefon neprestano ‘cinglja’, ob vsakem prejetem sporočilu. (Nasvet: če ne želite, da vas telefon moti, preprosto izklopite zvok ali v skupini označite ‘mute’).

1. Ne pišite ponoči

Verjetno moramo vsi zjutraj vstati in iti svojim obveznostim naproti, zato je dober spanec pomemben. Včasih je veljalo nenapisano bontonsko pravilo, da se po 21. uri zvečer ne kliče. Upoštevajte dobra stara pravila in jih prenesite v moderni svet. Noč ni čas za klepetanje, zato ne motite ostalih. Svoje ideje si zapišite in jih delite tekom delovnega dne. Če boste pogosto pisali ob nemogočih urah, boste motile druge. Res je, da imajo vsi lahko na telefonih ugasnjen zvok, vendar ga nekateri tudi nimajo. Kakorkoli – otresite se te nadležne navade in ne tvegajte, da bi postali najbolj osovražen član skupine.

2. Ne govorite le z eno osebo

Poznate občutek, ko se skupinski pogovor prelevi v dialog? Ne potrebujete občinstva za pogovor ena na ena. Če imate kaj posebnega za se pogovoriti, se premaknita v svoj zasebni pogovor, s tem tudi ne motite ostalih, ki se jih stvar ne tičejo in jim tako tudi ne kradete časa.

3. Ne delajte skupinskih klepetov, kjer se ne poznajo vsi

Zgodi se, da pristanete v klepetu, kjer ne poznate vseh udeležencev in v tem primeru se ne počutite varno, da bi kar vprek klepetali. Tisti, ki izdeluje skupino, naj na to pomisli oz. naj na začetku pogovora omeni, s kakšnim namenom vas je zbral na eno mesto in naj vas predstavi.

4. Držite se teme

Skupinski klepeti običajno niso brez pomena. Pomembno je, da se držite glavne teme pogovora oz. namena. Če je skupinski klepet namenjen točno določenemu projektu, ne vmešavajte osebnih in drugih stvari, saj s tem motite tudi osredotočenost drugih. Preverite, da ima vaše sporočilo res namen, preden ga pošljete 10-im ljudem.

5. Dovolite vsem, da pridejo do besede

Če nekaj vprašate, dajte možnost vsem, da odgovorijo ali podajo mnenje. Torej, vedite, da vas je v pogovoru več, zato morate dati nekaj časa vsem, da odgovorijo, preden ponovno reagirate.

6. Napovejte svojo odsotnost

Če nimate časa sodelovati, napovejte svojo odsotnost. Povejte udeleženim, da ste zasedeni in da boste na sporočila odgovorili kasneje. Tako na vaš odgovor ne bodo računali, vi pa ne boste izpadli nevljudni.

7. Sodelujte

Ni potrebno, da odgovorite prav na vsako malenkost, a ne bodite tisti, ki le tiho prebira in prebira, nikoli pa ne sodeluje. To je nevljudno in čudno.

8. Poskusite besedilo poslati v enem sporočilu

Ljudje imajo navado poslati več sporočil, čeprav bi besedilo lahko bilo le v enem sporočilu. Poskusite poslati vse v enem sporočilu, tako manjkrat motite s piski, poleg tega pa je besedilo lepo strnjeno.

PREBERITE TUDI: 30 pravil bontona, ki bi jih moral poznati (in upoštevati) vsakdo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj