Na Zvezi potrošnikov Slovenije so že lani v okviru kampanje o skrčflaciji opozarjali na različne do potrošnika neprijazne prakse, s katerimi proizvajalci in trgovci prikrito dvigujejo cene izdelkov. Zaradi velikega odziva na njihovo akcijo so v januarski številki revije ZPStest in na njihovi spletni strani razkrili nove primere izdelkov, ki so se v zadnjem obdobju “skrčili”.

Opozarjajo, da se je količina teh izdelkov v povprečju zmanjšala za 20 odstotkov. Njihova cena za enoto se je v primerjavi s ceno pred skrčenjem povišala za 17 do 86 odstotkov. Gre za pogosto prakso prikritega dvigovanja cen v času draginje, zato se je tovrstna praksa poimenovala s skovanko »skrčflacija«, ki izhaja iz besed »skrčenje« in »inflacija«.

Krčenje izdelkov sicer zakonsko ni prepovedano, toda večina proizvajalcev svoje izdelke preoblikuje netransparetno, zato večina potrošnikov spremembe v njihovi ceni ne zazna. Na Zvezi potrošnikov Slovenije se zavzemajo za ozaveščenost potrošnikov, zato so objavili nov seznam 11 izdelkov, pri katerih je zaradi zmanjšanja količine v embalaži prišlo do občutnega povišanja cene za enoto.

Poziv Zveze potrošnikov Slovenije: Če ste tudi sami na policah opazili “skrčene” izdelke, to prijavite na spletni strani www.zps.si prek obrazca

ZPS nasvet

  • Nakupujte preudarno. Berite oznake na embalaži in bodite pozorni na ceno za enoto.
  • Če opazite, da je proizvajalec zmanjšal količino izdelka oziroma spremenil njegovo sestavo ter kakovost, na trgu poiščite alternativo. S tem boste podprli proizvajalce, ki se takšnih, do potrošnika neprijaznih praks, ne poslužujejo.

Kateri izdelki so se znašli na seznamu in kaj so odgovorili proizvajalci ob razkritju izdelkov s “skrčeno” količino, pa preberite tukaj ali v januarski številki revije ZPStest

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj