Nikotin namreč negativno vpliva na razvoj centrov v možganih, ki regulirajo dihanje.

Sindrom nenadne smrti dojenčka je najpogostejši vzrok smrti v prvem letu življenja, povezava med sindromom nenadne smrti dojenčkov (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS) in kajenjem mater med nosečnostjo pa je jasna. Izpostavljenost ploda cigaretnemu dimu kar za dvakrat do petkrat poveča nevarnost za smrt zaradi SIDS, vpliva pa tudi na prezgodnji porod, ki je prav tako lahko povod za SIDS.

V raziskavi so znanstveniki povzeli podatke študi, opravljenih na ljudeh in živalih, ki so pokazale, da nikotin iz cigaretnega dima vpliva na razvoj delov možganov, ki kontrolirajo dihanje. Izpostavljenost nikotinu v maternici vodi v spremenjene vzorce dihanja in respiratorne odzive. Dojenčki mater, ki so kadile med nosečnostjo, imajo več premorov med dihanjem in zmanjšano sposobnost, da se zbudijo iz spanja kot odziv na pomanjkanje kisika. Vse to so jasni vzroki za povečano stopnjo nenadne smrti dojenčka oz. smrti v zibki.

Zato je izjemnega pomena, da se preprečuje kajenje in nastanek odvisnosti že pri mladih dekletih in zdravljenje odvisnosti od kajenja že pred nosečnostjo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj