… izmed njih lepota in privlačnost. Raziskava je pokazala, da simetrija in spolni dimorfizem v veliki meri določata privlačnost obraza.

Eden izmed razlogov naj bi bil, da gre za znake, ki kažejo kakovost genov ali kakšnih drugih znakov kakovosti, npr. plodnosti. Alternativni razlogi po mnenju raziskovalcev naj bi bil, da vsi ti znaki pomenijo vizualno doživetje in naj ne bi bili povezani z biološkimi dejavniki. Vendar pa naj bi bili obrazi pokazatelji kakovosti.

Raziskava, opravljena na univerzi Stirling, je pokazala, da so merila za simetrijo in spolni dimorfizem obrazov prisotni tako pri Evropejcih kot tudi Afričanih ter celo primatih. Povsod so imeli simetrični moški bolj možate obrazne poteze in simetrične ženske bolj ženstvene obraze.

Ugotovitve tako podpirajo trditev, da sta spolni dimorfizem in simetričnost obraza znaka za kakovost nasprotnemu spolu, poleg tega nakazujejo, da ostaja biološki mehanizem, ki to dvoje povezuje. Tako naj bi posamezniki, ki so odporni proti boleznim, zrasli simetrično in spolno dimorfično. Obrazi naj bi tako sporočali kakovost celotni človeški populaciji in celo ostalim vrstam primatov.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj