Ali ste vedeli da je lahko tudi zdrava hrana škodljiva za naše zobe?

Kisline v nekaterih vrstah sadja, sadnih sokovih, nekaterih “kola” pijačah in vrstah vin lahko nepopravljivo poškodujejo naše zobe. Kisline mehčajo površino zobne sklenine in jo izpostavljajo obrabi, znani pod imenom kislinska erozija.

Kislinska erozija – naraščujoč problem 21. stoletja!

Kisline v vsakdanji hrani lahko raztapljajo minerale z zob ter mehčajo povrhnji del sklenine, ki se na ta način hitreje obrablja. Ko se sklenina enkrat obrabi, je obraba dokončna. Zobje pa postajajo vidno manj beli (prozorni). Če zoper kislinske erozije ne ukrenemo ničesar, lahko le-ta povzroči resnejše zobozdravstvene težave.

Sensodyne Pronamel zobna pasta

Zakaj o kislinski eroziji še nismo slišali?

V zadnjih letih se je prehrana bistveno spremenila, kar je privedlo do uživanja večjih količin kislin. Kisline najdemo v nekaterih vrstah sadja, pijačah, recimo v pomarančnem soku, “kola” pijačah in vinu. Nadaljujte z uživanjem hrane in pijače, ki jo imate radi, vendar bodite pozorni pri načinu uživanja kisle hrane.

Vprašajte vašega zobozdravnika o kislinski eroziji!

Žal je kislinsko erozijo v zgodnjih stadijih težko opaziti. Zobje so lahko na pogled povsem zdravega videza. Ali jo imate, bo zagotovo vedel samo vaš zobozdravnik. Če je zobozdravnik prepoznal znake kislinske erozije, je to pravšnji čas za temeljiti premislek o prehrambnih navadah in načinu pitja kislih pijač ter zamenjavi zobne paste.

Spremenite prehrambene navade!

Ne žvečimo sadja dlje časa, kot je potrebno, sadne sokove pijmo s pomočjo slamice in se izogibajmo stiku z zobmi. Zobe ščetkajmo pred obrokom ali pa vsaj eno uro po njem.

kislo sadje   zobozdravstveni pregled

Sensodyne Pronamel pomaga zaščititi  sklenino pred kislinsko erozijo!

Pri zaščiti sklenine vam lahko pomaga zobna pasta Sensodyne Pronamel. Sensodyne Pronamel je zobna pasta za vsakodnevno uporabo, posebej zasnovana za pomoč pri utrjevanju zmehčane zobne sklenine. Je nizko abrazivna, ne vsebuje kislin, ima visoko vsebnost fluorida in pomaga pri zaščiti sklenine pred kislinsko erozijo.

Zelo pomemba je pravočasna zaščita zobne sklenine! Upoštevajte nasvete svojega zobozdravnika in poskrbite za redne zobozdravstvene preglede.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj