Selen je v poplavi vedno novih prehranskih dopolnil in super hrane, ki so bolj kot ne muhe enodnevnice, eden najboljših, predvsem pa nujno potrebnih antioksidantov. Je po krivici spregledan, kajti celice popolnoma vseh organizmov za svoje delovanje potrebujejo selen: bakterijske, živalske, neživalske … vse.

Zakaj je tako pomemben?

Selen je esencialno mikro hranilo, ki se nahaja v kar 25 beljakovinah, ki so večinoma encimi z antioksidativnim delovanjem. Raziskovalci so doslej odkrili neštete zaščitne učinke selena, še zlasti za ženske, kar naj bi bilo posledica razlik med spoloma v kopičenju in izločanju mineralov.

Pomanjkanje selena ima velik vpliv na vrsto motenj in bolezni, med drugim hipotioridizem, herpes, HIV, upadanje kognitivnih sposobnosti, rakava obolenja (rak pljuč, črevesja in danke, kože, mehurja in prostate), odpoved srca, koronarne srčne bolezni in druge. Pomanjkanje lahko povzroči izpadanje las.

 • ima vlogo pri nastajanju semenčic;
 • prispeva k ohranjanju zdravih las;
 • prispeva k ohranjanju zdravih nohtov;
 • ima vlogo pri delovanju imunskega sistema;
 • ima vlogo pri delovanju ščitnice;
 • ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Razstruplja težke kovine

Poleg vsega navedenega pa ima selen še eno izjemno lastnost: nase veže težke kovine in jih odplavlja iz telesa, med drugim tako zelo strupeno živo srebro, ki se nahaja v cepivih in amalgamskih plombah. Priporočamo, da si dajete le še bele plombe, stare amalgamske pa ob posebnem spremljevalnem postopku razstrupljanja s selenom, klorelo, česnom in zeolitom, zamenjate.

PREBERITE TUDI: To so najbolj pogosti znaki pomanjkanja mineralov

Koliko ga nujno potrebujemo in koliko, da imamo od njega več koristi?

Priporočen dnevni vnos je 55 mcg selena na dan, kar pomeni minimum, da telo še normalno funkcionira, a višje količine – do 200 mcg na dan – imajo močno proti rakavo delovanje, ne da bi bile strupene ali kakorkoli škodljive. Znanstvene raziskave o selenu in njegovem delovanje preprečevanja rakavih obolenj so pokazale naslednje:

 • povečana antioksidativna zaščita telesa;
 • močnejši imunski sistem;
 • regulacija delitve celic in odmiranja celic;
 • zaviranje rasti krvnih žil, ki dovajajo hranila rakavim celicam;
 • preprečevanje delitve in širjenja celic tumorjev;

Ker ga današnja prehrana zaradi sodobnega načina pridelave ja hrane ne vsebuje dovolj, ga je priporočljivo vnašati v obliki prehranskih dopolnil. Pri tem se prepričajte, da je dopolnilo preverjene kakovosti in priznanega proizvajalca z dolgoletno prakso kot je npr. Natures Aid Selen.

 

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje teh 6 hranil lahko povzroči simptome depresije

1 komentar

 1. Opozorila bi, da naveden izdelek Natures Aid nikakor ni primeren za vegetarijance in vegane (kot je navedeno na spletni strani), saj vsebuje svinjsko želatino.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj