Vsak dan se srečujemo z velikim številom ljudi, situacijami in mnenji. K temu sodijo tudi različne opazke, ki so del vsakdana. Podobno je tudi na delovnem mestu. Kako sprejeti opazke, neprimerne kritike in žalitve in kako nanje odreagirati?

zalitve_zaljivke 

Med prijatelji se velikokrat pojavijo opazke in heci, ob katerih se vsi zabavajo in se jim iz srca nasmejijo. Hudomušne pripombe med enakovrednimi in iskrenimi prijatelji niso nič nenavadnega. Se pa zgodi, da ob bolj neformalnih odnosih na delovnem mestu kmalu preidejo takšne opazke in heci na račun drugega v pravo zbadanje in degradiranje osebe. Še posebej neprijetno je, če se to počne pred ostalimi v pisarni.

Zakaj se žalimo?

Večina opazk in žalitev ‘pade’ pred publiko: sodelavci, nadrejenimi, podrejenimi. Za to obstaja dober razlog: moč žalitve. Žalitev, ki jo oseba A izreče osebi B v prostoru in na štiri oči, ima le malo učinka, dokler se ista žalitev ne izreče pred drugimi sodelavci ali nadrejenimi. S tem bolj agresivno vpliva na počutje užaljenega. Po navadi zbadljivci to izkoriščajo, v največji meri pred vsemi ostalimi zaposlenimi, ko pa se v prostoru znajdejo sami z drugo osebo, pa nastane tišina. Središče dogajanja je torej v publiki in kako bodo sprejeli in reagirali na žalitev med drugimi zaposlenimi.

Ne podajte se v petelinji boj

Pomembno pri zaposlenih je, da razlikujejo med hudomušno, nedolžno pripombo, ob kateri se vsi, vključno s tarčo, nasmejijo, in hudo žalitvijo, ki lahko to osebo močno degradira. Ne glede na to, kako se besedni dvoboj prične, lahko hitro preskočite iz heca na neusmiljeno žaljenje vsepovprek. Če niste prepričani, kje je vaša in sogovorčeva meja, se raje ne odzovite na takšne provokacije, ki lahko vodijo do globokih žaljenj.

Tišina ni najboljši adut

Včasih so starejši vedno poudarjali, da je tišina najboljše orožje, da ignoranca najbolj zaleže, da se ne odzivate na te zbadljivke. V situaciji, ko publika posluša, pa bi lahko držalo, da se je vseeno vredno odzvati na neprimeren izziv. Raje kot ignorance in tišine se oprimite elegantne geste: sogovorcu se nasmehnite ali ga potrepljajte po ramenu. Tako mu boste s telesno govorico povedali, da vas njegove opazke ne prizadenejo. Pomembno je, da se pred ostalimi sodelavci postavite zase, še posebej če se znajdete v družbi osebe, ki vas hoče pohoditi.

Resnična izpoved zaposlene v nekem slovenskem podjetju:
“Na sestanku je moj sodelavec Žiga vedno izražal svoje mnenje. Prejšnji teden sem bila tarča jaz. Pred vsemi v sejni sobi je dejal: ‘Delo je bilo predano Anji. Seveda ni končano. Kaj pa ste pričakovali?’ S svojo tišino bi mu skorajda potrdila to žalitev. Vedela sem, da se moram postaviti zase in vedela sem, da moram na nek način zmanjšati moč te žaljitve. To sem storila tako, da sem zmanjšala moč Žiga.”

Zmanjšajte moč žalivca

Z zmanjšanjem inteligence in vrednosti žalivca, boste zmanjšali tudi vse, kar bo izrekel. Anja je vedno prejemala posredne in neposredne žalitve na pomembnih sestankih. Vedno je imela odprte oči in opazovala ponavljajoče se vzorce posameznikov, s katerimi se je soočala. Njen sodelavec Žiga je imel navado, da izstreli svoje besede, sprašuje o nepomembnih stvareh in zbija intelekt drugih. Žiga ni bil njen nadrejeni, ampak sodelavec na istem delovnem mestu. Med sestankom se je nagnil nad mizo in rekel: “Anja, nisem zadovoljen s tvojim delom. Podjetje išče strokovnjake, in čeprav je mogoče drugim tvoje delo všeč, mislim, da bi lahko to bolje naredila, bolj strokovno. Ni mi všeč. Sem mislil, da imaš več znanja.” To se je zgodilo pred drugimi, še 15 sodelavci in projektnim vodjem.

Anja je njegov vpliv zmanjšala na zelo eleganten način, tako da je postavila vprašanje: “S čigavim delom pa je bil v zadnjem času Žiga zadovoljen?” Dvignila se ni nobena roka. “Koliko jih je prizadel, degradiral, užalil?” Polovica ljudi je dvignila svoje roke. Anja je s temi vprašanji degradirala Žiga in s tem tudi moč njegove pripombe. Dokazala je, da ni problem v njenem delu, pač pa v odnosu Žiga do sodelavcev.

Seveda to ni primer, s katerim bi lahko vsakega odpravili, še posebej, če bi bil v tem primeru Žiga nadrejeni. Potem bi verjetno drugače odreagirala in se bolj osredotočila na to, da ne bi ostala brez službe.

V razmerju nadrejeni/podrejeni lahko v takšnem primeru vprašate: “Si me pravkar užalil?” Vodja ali direktor bo zelo previdno nadaljeval, če bi rekel ja, bi s tem pokazal na svoj neprofesionalen način upravljanja. Odgovor na takšno vprašanje je večinoma ne. Takšno metodo pa lahko vedno uporabite tudi pri svojih sodelavcih.
Nihče nima rad ljudi, ki se neprestano norčujejo iz drugih in jih zbadajo. Na takšen način ga lahko ponižate z njegovimi lastnimi besedami.

Ironično ga pohvalite

Ironična pohvala je še ena tehnika, kako se spoprijeti z zbadljivci. Učinkovita pa je le pred publiko. Svojemu napadalcu odgovorite le “Točno to svet potrebuje … še enega bahača!” Tako bo označen z negativno konotacijo. Tudi vaši sodelavci bodo prej ali slej čutili njegovo zbadanje in se tako tudi bolj čustveno odzvali. Z različnimi frazami lahko izzivemo čustvene reakcije v ljudeh, ki so udeleženi pri tej komunikaciji. Najlažji način razorožitve sogovorca je z obrnjeno publiko proti njemu.

Ohranite nivo

Pri žaljenju pa morate ohraniti določeno mejo, ne glede na to, kako žaljiv je vaš sogovornik. Argument za žaljenje naj nikoli ne temelji na rasi, religiji, spolu ali spolni usmerjenosti. Vaš cilj je obrniti publiko proti zbadljivcu, s takšnim žaljenjem pa boste publiko prej obrnili proti sebi. Poleg tega lahko s takšnim zbadanjem izkažete svojo nestrpnost in celo izgubite službo. Prav tako se izogibajte drugim fizičnim faktorjem: višini, teži, obliki nosu, ušes, telesnim hibam itd. Osredotočite se na pomanjakanje znanj ali veščin. Te so še posebej pomembne pri sodelovanju v podjetju. Žalitve pa se bodo nadaljevale, ko jih boste enkrat posejali. Če se le da, jih že v kali zatrite, saj boste le tako lahko bolje delali vi in vaši sodelavci.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj