… ljudje življenje, povečuje občutek osamljenosti, izoliranosti in nezadovoljstva. To lahko pride do izraza predvsem pri spremljanju veselih statusov na Facebooku.

fbookcropped

(Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images)

S pomočjo petih eksperimentov (ki jih je navdihnil Facebook, čeprav tokrat niso proučevali njegovega vpliva) so znanstveniki identificirali psihološke faktorje, ki se skrivajo za zavistnostjo. S pomočjo anket so ugotovili, da ljudje stalno podcenjujejo, koliko negativnih čustev občutijo drugi ljudje, hkrati pa precenijo pogostost pozitivnih čustev. 29 % negativnih izkušenj se je namreč zgodilo na samem in 40 % časa so ljudje namerno prikrivali slabo počutje. Na splošno so študentje v raziskavi za 17 % podcenili negativna čustva svojih sovrstnikov, pozitivna pa so precenili za 6 %.

To pojasni, zakaj se nam vedno zdi, da se drugi bolj zabavajo – ko so v družbi, se preprosto ne ukvarjajo z osamljenostjo ali depresijo. Poleg tega nihče noče zamoriti drugih, zato raje zadrži slaba občutja zase. Zaradi tega je tudi večina statusov na Facebooku veselih. Čeprav verjetno vsi počnemo podobno, pa se premalo zavedamo, da drugi ljudje delujejo na enak način.

Poleg tega je študija pokazala, da bolj ko so ljudje skrivali svoja negativna čustva in ustvarjali lažno predstavo, da so srečni, bolj so njihovi sovrstniki podcenjevali količino teh čustev. Tisti, ki so skrivali čustva, pa so postajali vedno bolj osamljeni in nezadovoljni. Zato se moramo zavedati, da ne moremo vedeti, kaj zares doživljajo drugi ljudje, saj lahko svoja resnična čustva skrijejo za masko sreče.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj