Pa vendar so to predelane oblike mesnin, ki imajo mnogo zdravju škodljivih dodatkov, ki lahko pripeljejo celo do raka na črevesju. Šunka, slanina, salame in ostale oblike predelanih mesnin v primeru rednega uživanja močno povečajo možnost za nastanek raka na črevesju, zato raje izberite bolj zdrave alternative kot so npr. ribe, manj masten sir ali nepredelano pusto meso kot sta npr. piščanec ali puran.

Raziskovalci v Veliki Brianiji so namreč odkrili, da bi bilo v VB lahko kar 3700 manj primerov raka na črevesju, če bi posameznik pojedel manj kot 70 g predelanih mesnin na teden. Če k uživanju predelanih mesnin dodamo še sladkane pijače in na sploh izdelke z visoko vsebnostjo trans nasičenih maščob in sladkorja, pa lahko povečani nevarnosti za nastanek raka prištejemo še možnost za nastanek diabetesa, bolezni zamaščenih jeter, debelosti in ostalih bolezni9 razvitega sveta.

Raziskave in analize življenjskega sloga in pojavnosti raka so med ostalim pokazale tudi, da tudi majhne količine predelanih mesnin dvignejo možnost za nastanek raka na črevesju za kar 20 %, poleg tega pa lahko vplivajo tudi na pojav raka na prostati, pljučih, želodcu in požiralniku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj