… nekaj naredili zase, vas bo morda tale novica: vzdržljivostni športi vas delajo pametnejše! V raziskavi, katere izsledki so bili objavljeni v Journal of Physiology, so ugotovili, da športi kot sta npr. tek ali kolesarjenje pospešujeta nevrogenezo v možganih, kar pomeni, da se izboljša sposobnost pomnjenja in učenja ter spoprijemanja s težavami in izzivi.

Primerjali so vpliv vzdržljivostnih športov, HIIT vadbe ter treninga s težo na genezo nevronov v možganih podgan in tiste, ki so tekle, so imele dvakrat do trikrat več nevronov v hipokampusu (predel možganov, odgovoren za učenje in izzive) kot podgane, ki so delale druge vrste vadb. Rezultate lahko prenesemo na ljudi, saj imajo možgani človeka in glodavcev podoben način delovanja in pretoka krvi v hipokampusu.

To ni prva raziskava, ki je pokazala pozitiven vpliv vadbe na možgane, saj je o tem na voljo vrsto strokovne literature. Med drugim redna vadba izboljša spomin, zmanjšuje stres, izboljša počutje, zdravje celotnega telesa, preprečuje oz. zmanjšuje debelost oz. odvečno telesno maščobo in še kaj. A če želite izboljšati svoj spomin, razpoloženje in zbranost, bo aerobna vadba najboljša izbira, pravijo strokovnjaki. Pri tem priporočajo jutranjo vadbo, saj spremeni stanje nevrotransmitorjev, ki vplivajo na razpoloženje in rastni hormon, ki potem pred delom oz. učenjem vplivata na uspešnost učenja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj