Nova raziskava, objavljena v znanstveni publikaciji Nature, je odkrila dokaze o višji ravni zavesti. Raziskovalci so z opremo za slikanje možganov analizirali majhna magnetna polja, ustvarjena v možganih, in odkrili, da je bilo pri treh psihedeličnih snoveh eno merilo ravni zavesti – raznolikost nevronskih signalov – dosledno večje.

Nevroznanstveniki so pri osebah pod vplivom psihedeličnih snovi odkrili dolgotrajno povečanje raznolikosti nevronskih signalov, ki je merilo kompleksnosti možganske dejavnosti, v primerjavi z osebami, ki so bile budne.

Raznolikost možganskih impulzov daje matematični kazalnik stopnje zavedanja. Ljudje, ki so budni, imajo po tem merilu na primer bolj raznoliko možgansko aktivnost kot tisti, ki spijo.

To je prva študija, ki je pokazala, da je raznolikost možganskih signalov večja od osnovne ravni, torej večja kot pri osebi, ki je zgolj “budna in zavestna”. Prejšnje raziskave so se osredotočale na zmanjšana stanja zavesti, kot so spanje, anestezija ali tako imenovano vegetativno stanje.

Profesor Anil Seth, eden od direktorjev Sacklerjevega centra za znanost o zavesti na Univerzi v Sussexu, je povedal: “To odkritje dokazuje, da možgani ob uporabi psihedelikov delujejo povsem drugače kot običajno. Po oceni ‘globalne raznolikosti signalov’ je električna aktivnost možganov med psihedelično izkušnjo manj predvidljiva in manj ‘integrirana’ kot med običajno zavestno budnostjo.”

“Ker je to merilo že pokazalo svojo vrednost kot merilo ‘ravni zavesti’, lahko rečemo, da se psihedelično stanje kaže kot višja ‘raven’ zavesti kot običajno.”

Michael Schartner, Adam Barrett in profesor Seth iz centra Sackler so za študijo ponovno analizirali podatke, ki sta jih pred tem zbrala Imperial College London in Univerza v Cardiffu, v katerih so zdravim prostovoljcem dajali eno od treh ‘drog’, za katere je znano, da povzročajo psihedelično stanje: psilocibin, ketamin in LSD.

Raziskovalci poudarjajo, da to ne pomeni, da je psihedelično stanje “boljše” ali “bolj zaželeno” stanje zavesti, temveč dokazuje, da je psihedelično stanje možganov drugačno in ga je mogoče s preprostim matematičnim merilom raznolikosti signalov povezati z drugimi globalnimi spremembami ravni zavesti (npr. spanje, anestezija).

“To, da je bilo pri vseh treh zdravilih odkrito identično izboljšanje raznolikosti signalov, kljub njihovi precej različni farmakologiji, je precej presenetljivo in tudi spodbudno, da so rezultati zanesljivi in ponovljivi,” je dejal dr. Muthukumaraswamy, ki je sodeloval pri vseh treh izvirnih raziskavah.

Psihedeliki dajejo izjemne rezultate pri depresiji in PTSD

Ugotovitve bi lahko pripomogle k razpravam o nadzorovani medicinski uporabi teh zdravil, na primer pri zdravljenju hude depresije.

“Raziskave psihedelikov vzbujajo vse večje zanimanje, tudi zaradi terapevtskega učinka, ki ga imajo te snovi, če se jemljejo preudarno in pod zdravniškim nadzorom,” je dejal Dr. Robin Cahart-Harris z Imperial College London.

“Ugotovitve te študije nam pomagajo razumeti, kaj se dogaja v možganih ljudi, ko doživijo psihedelično razširitev zavesti. Ljudje pogosto poročajo o “vpogledu” ob uporabi teh snovi, in kadar se to zgodi v terapevtskem okolju, lahko napoveduje ugodne rezultate. Sedanja odkritja nam lahko pomagajo razumeti, kako je to mogoče.”

Poleg informacij za morebitno uporabo v medicini študija prispeva k razvoju znanstvenega znanja o tem, kako sta povezana raven zavesti (kako zavesten je človek) in vsebina zavesti (česa se človek zaveda).

Profesorja Seth je dejal še: “Odkrili smo povezave med intenzivnostjo psihedeličnih izkušenj udeležencev in spremembami v raznolikosti signalov. To kaže, da naša metrika ni tesno povezana le z globalnimi spremembami v možganih, ki jih povzročajo zdravila, temveč tudi z značilnostmi možganske dinamike, ki so podlaga za posebne vrste zavestnih izkušenj.”

Ekipa raziskovalcev si trenutno prizadeva ugotoviti, kako posebne spremembe v pretoku informacij v možganih podpirajo nekatere sestavine psihedelične izkušnje, kot so halucinacije.

Spodaj pa si lahko ogledate tudi video TED predavanja Ricka Doblina:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj