Ravno nasprotno – s prehrano vplivamo na to, katere bakterije se nahajajo v našem črevesju in kakšno je njihovo razmerje. To pa seveda vpliva na skorajda vse procese v našem telesu: metabolne, hormonske, nevrološke … so ugotovili znanstveniki z univerze George Washington in Nacionalnega inštituta za standarde in tehnologijo.

Do nedavnega je bil človeški mikrobiom precej neraziskan; prav tako se ni vedelo, kako neverjeten vpliv ima na celotno telo in možgane. Danes je znano, da je večina bolezni lahko direktna ali posredna posledica neustreznega stanja bakterij v črevesju.

“Sedaj, ko o črevesnih bakterijah in prehrani vemo veliko več, se učimo, kako izjemen vpliv imajo eno na drugo in kakšen vpliv imajo na splošno človekovo zdravstveno stanje kar se tiče preprečevanja in zdravljenja bolezni,” so povedali v izjavi.

Ugotovili so dvosmerno povezavo med vrsto prehrane in ravnovesjem in mikrobiomom črevesja, saj se izvaja več raziskav o tem, kako bakterije izkoriščajo in proizvajajo tako makro kot mikrohranila. Avtorji raziskave so ugotovili še, da so raziskave osredotočene predvsem na koristnost prehranskih vlaknin, ki so hrana za bakterije; ugotovili pa so tudi nasprotno: da beljakovine pospešujejo presnovo beljakovin in s tem potencialno škodljive stranske produkte, ki lahko ostanejo v črevesju, kar lahko vodi v zdravstvene težave.

Povedali so še, da se bodo v prihodnjih raziskavah morali osredotočiti na individualne odzive na prehrano ter kako se na spremembe odziva črevesna mikroflora, pa tudi dati poudarek na delovanje mikrobioma, ne le na njegovo sestavo.

PREBERITE TUDI: S probiotiki lahko odpravimo presenetljivo veliko bolezenskih stanj

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj