… so tisti, ki največ doprinesejo k našemu pospešenemu staranju – to so naslednji:

staranje_dvojcki

Foto: oprah.com

Raziskava, katere rezultati so bili objavljeni v reviji Archives of Dermatology, je bila opravljena na dvojčkih, zato so kakršnikoli dvomi o rezultatih odveč. Potrdila je, da dolgotrajno nezaščiteno izpostavljanje UV sevanju povzroči fizične in strukturne spremembe v koži, ki se kažejo v obliki fotopoškodb. Za razliko od naravnega staranja, ki se kaže kot drobne gubice in razni kožni izrastki, fotopoškodbe pomenijo tudi močno, globoko nagubano kožo, pigmentne madeže in razširjene kapilare na obrazu. Poškodbe, ki jih povzroča UV sevanje, pa vključujejo tudi rakave tvorbe. Kar 40 % sprememb na koži, povezanih s staranjem, naj bi bilo posledica negenetskih dejavnikov.

Da bi ugotovili, kateri so okoljski dejavniki, ki najbolj pospešujejo staranje, so raziskovalci iz Case Western Reserve School of Medicine v Clevelandu preučili 65 parov dvojčkov, torej skupno 130 posameznikov. Ti so izpolnili vprašalnike, kjer so med drugim odgovorili na vprašanja o tipu kože, zgodovini kožnega raka, kajenju, uživanju alkohola in telesni teži. Vsem so tudi izmerili poškodbe kože, ki so posledica UV žarkov – torej gube in povečano in neenakomerno pigmentacijo.

Fotopoškodbe so bile močno povezane z UV sevanjem, ostali dejavniki, povezani s fotopoškodbami pa so bili tudi kožni rak v preteklosti, prekomerna telesna teža in seveda kajenje, medtem ko je uživanje alkohola povezano z manj fotopoškodbami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj