Nobenega dvoma ni, da je kalcij izjemnega pomena za močne in zdrave kosti in tudi za ostale pomembne funkcije v telesu, raziskava pa je pokazala še, da lahko kalcij v otroštvu prepreči debelost v odrasli dobi.

Če v najbolj zgodnji dobi življenja ne dobimo dovolj kalcija, ima to lahko velik vpliv na naše zdravje v kasnejšem življenju. Tako je raziskava, opravljena na univerzi North Carolina State University pokazala, da ima takšno pomanjkanje vpliv na zdravje kosti in tudi debelost.

V poskusu, ki je trajal 18 dni, so 24 novorojenih prašičkov razdelili na dve skupini; prvo so hranili s hrano, ki ji je primanjkovalo kalcija in drugo skupino s hrano, ki je vsebovala zadostno količino kalcija. Na koncu so jim izmerili kostno gostoto in trdnost in ugotovili, da so imeli prašički, ki so dobivali manj kalcija, tudi precej slabše kosti. Preverili so jim tudi izvorne celice v kostnem mozgu in ugotovili, da so imele mnoge izvorne celice sprogramirano, da nastanejo maščobne celice namesto celice, ki bi tvorile kosti.

Tako pomanjkanje kalcija v najbolj zgodnji dobi kritično vpliva na to, kako močne in zdrave bodo kosti in ali bo posameznik morda debel, saj ob pomanjkanju kalcija ustvarijo napačno predispozicijo in tako kosti vsebujejo več maščob in manj mineralov. To potem vodi v osteoporozo in debelost v kasnejšem življenju.

Zato znanstveniki menijo, da je izjemnega pomena, da industrija prehrane za dojenčke in otroke pozna velik pomen in vpliv ustrezne prehrane in prehranskih dopolnil za otroke in doječe matere.

PREBERITE TUDI: Zelena kava za hujšanje – učinkovitost je pokazala še ena raziskava

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj