V rokah držite napotnico za Rim in neprijeten občutek v trebuhu ob misli na akcijo se je že pojavil.

Seveda gre za prijetno vznemirjenje ob veselem pričakovanju in kar zadevo še dodatno začini, je nevednost o tistem prvem trkanju na vrata, oprostite, predel pod trebuhom. Če boste beležile napotke vseh prijateljic in znank, potem ne bo zadostovala niti Samsonite zbirka kovčkov, zatorej naj bo seznam kratek, da ne bo potreben še kak nosač.

V prvi vrsti se je najbolje odločiti za nahrbtnik ali manjšo torbo, v kateri zasedajo prva mesta materinska knjižica, zdravstvena kartica in napotnica z vso dokumentacijo, pridobljeno skozi nosečnost. Sama sem imela v mislih svojo spalno srajco ali pižamo, vendar sem kasneje to misel opustila, kar se je izkazalo za preudarno potezo. V porodnišnici je perilo na voljo v neomejenih količinah, zato je tuširanje dvakrat dnevno in zamenjava široke plahte, t. i. spalne srajce blagodejno opravilo. Sprva sem bila nad širino le-te neudobno razočarana, vendar sem po prvem odkritju prilegajočega se primerka in poskušanja dojenja ostala zadovoljna v udobnih širinah. Da izrez ne razkazuje oprsja, lahko le-tega zaščitite kar s sponko za lase ali varnostno sponko. Nedrček za dojenje in blazinice vas bodo zaščitile pred navali toplega mleka po treh dneh, vmes pa si odpočijte s prebiranjem odlične knjige ali lahkim čtivom revij iz bolnišnične trafike. Seveda je mirno prebiranje še kako mogoče. S poznavanjem bolnišničnega urnika se boste lahko v miru odpočile in uredile, saj se po jutranji izmeni začne na oddelku pravi direndaj vizit in raznovrstnih merjenj.

Pri copatih se ne pustite presenetiti in imejte s seboj kar navadne poletne natikače ali flip-flops obuvalo ter nogavice za vsak slučaj, čeprav bolnišnične temperature spominjajo na poletje v vseh letnih časih. O svoji kozmetični torbici sem imela sprva pomisleke in dvome o želeni urejenosti med belimi stenami, vendar si nikakor nisem predstavljala sebe z izrazom pacienta, saj ni ne nosečnost ne porod bolezenski fenomen. Najbolje se je omejiti na korektor za boj proti podočnjakom, svetlo senčilo za prekrivanje nočnega vstajanja, dnevno maskaro (siva, rjava) in le še šminko ali glos v umirjenih a všečnih barvah. Tako se ženska počuti precej zadovoljno in samozavestno. V izogib preveliki torbici za nego in lepotičenje vzemite s seboj testerje šampona, balzama in losjona, blago milo pa bo zadostovalo za celotno telo. Če imate dolge lase, potem ne pozabite na sponke in elastike, sušilnik za lase pa boste našle v oddelčnih omarah. Sicer pa brez skrbi, saj vam bodo kakšno pozabljeno stvar še kako radi prinesli na obisk k novemu članu, vendar pa zunanje obiske omejite le na najdražje.

slika3

In kaj potrebujete za novorojeno dete? Če vam v šoli za bodoče starše ne povedo drugače, potem je v porodnišnici vedno dovolj oblačil in plenic. Ne ustrašite se, če boste na obrazu zasledili sledi nohtkov in ne natikajte rokavic že prvi trenutek na majhne ročice. Pustite jim, da s svojo kožo raziskujejo novi svet na kopnem in niti majhna sled ne bo ostala na obrazu kot brazgotina, ampak bo izginila že naslednji dan.

Ne pozabite pa, da vaš otrok potrebuje predvsem vašo ljubezen, skrbno roko in srce, ki je devet mesecev čakalo le nanj.

slika4

Kratek povzetek:

 • materinska knjižica (napotnica in dokumentacija)
 • kartica zdravstvenega zavarovanja
 • nedrček za dojenje in blazinice
 • copati
 • kozmetična torbica
 • knjiga
 • fotoaparat, CD-ji (v primeru, da boste ob porodu poslušali glasbo in če bo to le mogoče)
 • mobilni telefon in polnilec
 • vaši dodatki

Vse ostalo je še kako nadomestljivo, a mama je resnično ena sama.

30 KOMENTARJI

 1. Jooj, kako zelo luštkani sta z bebico! Seznam drži, samo dve alineji, kozmetična torbica in vaši dodatki imata skrivoma ogrooomo podalinej ;)))

 2. Bravo, Petka! In tudi krasni fotografiji. Bom dodala samo še eno lastnost, s katero se “kiti” ljubljanska porodnišnica. Tam je perilo precej skopo odmerjeno (ne spomnim se točno, vendar se mi zdi, da ti pripadata samo ena spalna srajca in eno spodnje perilo na dan), med vikendi pa še tega rado zmanjka. Zato je dobro, če imate Ljubljančanke za vsak primer s seboj kaj svojega, da vam ne bo treba čakati do ponedeljka v popolnoma prepotenih bolnišničnih stvareh (takoj po porodu se bo telo mogoče čisto drugače obnašalo kot sicer).

 3. petka, ponovno odličen in berljiv članek. meni se zdijo te stvari še takoooo oddaljene, ampak napotke si bom pa vseeno zapomnila.
  in kako krasna si na slikici s svojo hčerkico!

 4. Super članek! Čeprav se tudi nama z najdražjim zdi nosečnost in porod še zeloo daleč, je zanimivo že prej nekaj stvari okrog tega prebrat. Pa luškani slikici 🙂 !

 5. Hm, vem, da je enkrat ena nekje že pisala, ampak mi je ušlo – zakaj se reče “iti v Rim”?

  @ goga – potem imamo pa veze 😀

 6. v Kr imate sp. perila na razpolago toliko kot želite 🙂 Berljiv članek, vendar iz lastnih izkušenj vam povem, da ne boste tam pomislile na kaj več, kot redno tuširanje, zato ne nosite sabo “dodatkov”, tudi brat ni priporočljivo.

 7. petka, ti si edina mamica od vseh, ki jih poznam, da izgleda na porodnišnični fotki enako chic in urejena kot sicer. hvala za uporaben, preprost in prisrčen članek 🙂 !

 8. Razlaga kot jo poznam jaz: Vse poti vodijo v Rim in v porodnišnico gre vsaka nosečnica (pustimo žalostne zgodbe).
  Iree, hvala, da si napisala za Lj. porodnišnico. Če ima katera še kak podatek iz drugih porodnišnic naj kar napiše.
  goga, potem pa zate res ne bo problema.
  adrejca, meni je bila knjiga v oddih. čeprav je seveda nisem prebrala v celoti.
  Sicer pa sem sama v približajočem obdobju prebarvala pramene na bolj umirjeno barvo (podobno moji), saj si nisem želela narastka v kritičnem obdobju, kjer bi bil frizer zelo oddaljen. Tudi lak sem za nekaj časa opustila.

 9. Super članek, sem ga z veseljem prebrala in preverila vsebimo (bodoče) torbe.
  Še ena info za Lj porodnišnico: s seboj je fino imeti bombažne vložke (ala Vir 80 oz. vatirance), ker imajo na razpolago zgolj neke bolj ko ne plastičnjake- tako je bilo pred dobrima 2 letoma, po zadnjih informacijah pa se ni nič spremenilo.

 10. Zelo dober članek. Sama sem si tudi naredila podoben seznam. Prva pa je res mamica. Ta mora otročku dati vedeti, da je na varnem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj