“Bravo, dame,” je zapisala pop zvezdnica Pink, ki se je ponudila, da jim bo plačala kazen, ki so jo rokometašice Norveške dobile, ker na tekmi niso nosile razkrivajočih bikink. Namesto tega so nosile manj razkrivajoče oprijete kratke hlače, kakršne nosijo tudi njihovi moški kolegi.

Norveške ‘upornice’ so bile namreč kaznovane vsaka s 150 evri kazni zaradi ‘neprimernih oblačil’ na tekmi v Bolgariji pretekli teden. Zanimivo, da moški tekmovalci nosijo enake kratke hlače, le široke, medtem ko od ženskih tekmovalk zahtevajo zadnjico razkrivajoče bikinke.

Šefi – moškega spola, seveda – so razkrili, da niso upoštevale ‘predpisov glede oblačil na tekmi’, kar je pri mnogih sprožilo prepire zaradi neenakosti.

A oglasila se je zagovornica ženskih pravic, Pink, ki jih je javno podprla tako besedno kot tudi s ponudbo, da jim bo plačala kazen. “Zelo sem ponosna na ekipo norveških rokometašic, da so se uprle seksističnim pravilom glede njihove uniforme,” je povedala pevka.

“Evropska rokometna zveza bi morala biti kaznovana za seksizem. Bravo, dame. Z veseljem vam plačam kazen. Kar nadaljujte,” je nadaljevala.

Pink je nato retvirala objavo in nadaljevala: “Če moški lahko nastopajo v športu v daljših kratkih hlačah in dolgih majicah in se od žensk zahteva bikini spodnji del in kratka majica, je to seksizem. Torej naj ženske nosijo enako uniformo kot moški, ali pa naj moški igrajo v Speedo kopalkah.”

Oglasil pa se je tudi norveški minister za kulturo in šport Abid Raja in dejal, da je kazen naravnost smešna.

Tekmovalke bi morale nositi bikini spodnji del …
… a so prekršile pravila in nosile manj razkrivajoče kratke hlače.

Oglasila pa se je tudi nekdanja teniška velikanka Billie Jean King. “Norveška ekipa rokometašic na plaži bo kaznovana, ker je nosila kratke hlače namesto bikink. Te ne pokrijejo niti 10 cm na eni strani. Moška ekipa nosi kratke hlače. Seksualizacija ženskih atletinj se mora končati.”

Ekipa je svoje udejstvovanje zaključila z napisom #letthemwearshorts, povedale pa so tudi, da so vesele, da so se kvalificirale za svetovno prvenstvo naslednje leto, čeprav tokrat niso dobile medalje. “Zelo ponosne smo tudi na to, da smo naredile vtis s tem, da smo igrale v kratkih hlačah namesto zahtevanih bikini spodnjih delih,” so povedale.

“Ganjene smo nad pozornostjo in podporo, ki jo dobivamo iz celega sveta. Hvala vsem, ki nas podpirate in nam pomagate širiti to sporočilo. Res upamo, da bo posledica tega sprememba teh nesmiselnih pravil.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj