Kaj je rjava maščoba?

Rjava maščoba (rjavo maščobno tkivo) je čisto posebna vrsta telesne maščobe, ki uravnava telesno temperaturo v hladnih razmerah. Rjava maščoba se aktivira tik preden se začnete tresti, ko vas zebe. Rjava maščoba tudi kuri kalorije in shranjuje energijo. V primerjavi z belo maščobo ima odrasel človek v telesu precej majhen odstotek rjave maščobe.

Rjava maščoba začne delovati (aktivira se) pri nizkih temperaturah., zato je tako pomembno, da se izpostavljamo mrazu in nismo vedno ‘zadekani do vratu’, kot nas radi učijo starejši.

Katere so vrste maščob v telesu?

V telesu imamo različne vrste maščob, ki se razlikujejo po barvi in funkciji.

  • Bela maščoba: Večina maščobe v telesu je bele barve. Bela maščoba shranjuje energijo na različnih mestih po telesu in izolira naše organe. Preveč bele maščobe pomeni, da smo debeli.
  • Bež maščoba: Bež maščoba je kombinacija belih in rjavih maščobnih celic. Te celice porabljajo kalorije za uravnavanje telesne temperature s pretvorbo belih maščobnih celic v rjave.
  • Rjava maščoba: Rjava maščoba je prisotna v veliko manjši količini kot bela. V njej se shranjuje energija, ki jo nato porablja za uravnavanje telesne temperature. Rjava maščoba vam pomaga kuriti kalorije, saj ustvarja toploto tik preden se vaše telo začne tresti (termogeneza). Prav tako pomaga uravnavati presnovo sladkorja (glukoze) in maščob, zato več kot imamo rjave maščobe, bolje je to za naše zdravje in vitalnost.

Kakšne so funkcije rjave maščobe?

Rjava maščoba je odgovorna za proizvajanje toplote za segrevanje krvi v telesu. Aktivnost rjave maščobe boste opazili tik preden se začnete tresti, saj se maščoba aktivira (vklopi) pri nizkih temperaturah. Toploto proizvaja z razgradnjo krvnega sladkorja (glukoze) in molekul maščobe. Ta proces (termogeneza) ustvarja toploto, ki vam pomaga vzdrževati telesno temperaturo.

Kako rjava maščoba pomaga vašemu telesu?

Rjava maščoba pomaga telesu na različne načine, med drugim:

  • vzdržuje telesno temperaturo;
  • proizvaja in shranjuje energijo;
  • pospešuje metabolizem (raziskava)
  • izgoreva kalorije;
  • pomaga nadzorovati raven sladkorja in inzulina v krvi;
  • pri ljudeh z večjo količino rjave maščobe je manj verjetno, da bodo imeli sladkorno bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja, srčno popuščanje ali visok krvni tlak. (raziskava)

Kako izgleda rjava maščoba?

Rjavo maščobo sestavljajo drobne molekule, ki so maščobne celice. Molekule so sestavljene iz maščobnih kislin in glicerola. Anatomija rjave maščobe je bolj podobna mišicam kot drugim maščobam v telesu, saj so celice, ki shranjujejo rjavo maščobo v tkivih (adipociti), manjše. Ko se maščoba nabira v telesu, se maščobne molekule združijo in tvorijo maso. Rjava maščoba je videti kot majhen, rjav, grudast oval.

Zakaj je rjava maščoba rjave barve?

Maščoba v vašem telesu ima različne barve, ki označujejo njeno funkcijo. Rjava maščoba je rjava, ker so maščobne celice polne mitohondrijev. Mitohondrije sestavlja veliko železa, ki daje rjavi maščobi barvo.

Kje se nahaja rjava maščoba?

Rjava maščoba se pri novorojenčkih nahaja na hrbtu, vratu in ramenih. V otroštvu in mladostništvu se rjava maščoba razprši po celem telesu telesu. Pri odraslih se rjava maščoba nahaja okoli vratu, ledvic, nadledvičnih žlez, srca (aorte) in prsnega koša (mediastinum).

Koliko rjave maščobe je v vašem telesu?

V telesu imamo bistveno manj rjave maščobe kot bele. Količina v telesu se sicer razlikuje od človeka do človeka – bolj kot se ‘pazite’ mraza in skrbite, da ste vedno na toplem ter vas nikoli ne zebe, manj jo imate – torej si škodujete in vaše telo je manj zdravo in vitalno.

Pri novorojenčkih rjava maščoba predstavlja od 2 do 5 % celotne telesne teže, z leti pa se količina rjave maščobe v telesu zmanjšuje – že v otroštvu in adolescenci. V odrasli dobi imamo tako precej majhno količino rjave maščobe, sploh če nismo nikoli izpostavljeni mrazu. Sicer pa imajo ljudje, ki so vitki in fit, več rjave maščobe kot drugi.

Kako lahko povečamo količino rjave maščobe v telesu?

Vsi, ki želijo biti kar se da zdravi in vitalni, si bodo želeli povečati količino rjavih maščobnih celic v telesu, še zlasti če želijo shujšati in kuriti kalorije. Za povečanje količine rjavih maščobnih celic v telesu lahko storite naslednje:

Izpostavljajte se mrazu

Rjava maščoba se aktivira pri nižjih temperaturah, tik preden se začnete tresti. Študije in izkušnje kažejo, da znižanje temperature v stanovanju, hladna prha ali ledena kopel aktivirajo rjavo maščobo, da bi jo telo proizvajalo več in tako porabilo več kalorij.

Dodajajte železo v prehrano

Maščobe nastajajo iz hrane, ki jo zaužijete. Ker je rjava maščoba bogata z železom, izberite prehranska dopolnila z železom ali živila, bogata z železom, kot je rdeče meso in prehranska dopolnila z železom.

Uživanje zdrave prehrane

Prehrana je ključnega pomena za zdravje, zlasti če želite povečati količino rjave maščobe v telesu. Raziskave kažejo, da nekatera živila, kot so jabolka in suho sadje, vsebujejo kemikalijo, ki aktivira proizvodnjo rjave maščobe, imenovano ursolna kislina.

Vadba

Telesna aktivnost je odličen način za ohranjanje dobrega zdravja. Študije kažejo, da vadba aktivira krvni hormon irisin, ki beli maščobi v telesu sporoča, naj se kuri kot rjava maščoba. Pri tem nastane “bež maščoba”.

Prehranska dopolnila, ki zvišujejo delež rjave maščobe

Tudi mnoga prehranska dopolnila spodbujajo nastajanje rjave maščobe, med katerimi so najbolj učinkovita naslednja:

Omega-3 maščobe

Dokazano je, da prehranska dopolnila z ribjim oljem povečajo vsebnost beljakovin v interskapularni rjavi maščobi, medtem ko uživanje mastnih rib zmanjša visceralno maščobo (maščoba, ki obdaja trebuh in organe) in poveča interskapularno rjavo maščobo. Študije so pokazale, da omega-3 PUFA spodbudijo diferenciacijo rjavih in bež adipocitov ter termogeno delovanje, za te učinke pa je potreben G-proteinski vezani receptor 120 (GPR120). Ribja olja si lahko izberete tukaj.

Berberin

Berberin je naravna snov, pridobljena zelišč, spodbuja aktivnost rjavega maščevja in indukcijo bež maščevja. Berberin z aktiviranjem AMPK večkrat uravnava delovanje rjavih adipocitov. Ob termogenem dražljaju se lahko pojavijo vsaj trije različni presnovni odzivi, vključno z naslednjimi: 1) povečanje aktivnosti BAT v že obstoječih klasičnih rjavih adipocitih; 2) presnovni prehod nekaterih, če ne vseh obstoječih belih adipocitov v bež adipocite v podkožnem maščevju (WAT browning) in 3) nastanek novih bež adipocitov iz adipogenih progenitornih celic. Berberin lahko prek signalizacije AMPK/PGC1 sproži termogene odzive in vodi v biogenezo mitohondrijev ter protivnetno delovanje.

Zeleni čaj

Delovanje izvlečka zelenega čaja z aktiviranjem porjavelosti adipocitov je bilo že večkrat dokazano. EGCG, vrsta katehina, ki ga najdemo v zelenem čaju, dokazano spodbuja termogenezo BAT in povečuje porabo energije. Študija je pokazala, da je dodajanje EGCG pri miših povzročilo povečano izražanje UCP1 in večjo termogeno sposobnost v rjavih adipocitih.

Kurkuma

Aktivna spojina kurkume, imenovana kurkumin, ima protivnetne učinke in učinke proti debelosti, kar je morda posledica njene sposobnosti, da poveča razvoj rjave maščobe. Kurkumin inducira izražanje termogenih genov in izražanje mitohondrijskega gena UCP1.

Resveratrol

Raziskave kažejo, da resveratrol aktivira presnovno aktivnost v rjavih adipocitih. Zaradi dajanja resveratrola debelim moškim se je aktiviral AMPK, povečala se je raven beljakovin SIRT1 in PGC-1α, ki sta ključna regulatorja termogeneze. Poleg tega je resveratrol zvišal raven znotrajceličnih lipidov in zmanjšal vsebnost intrahepatičnih lipidov, cirkulirajoče glukoze, trigliceridov, alanin-aminotransferaze in markerjev vnetja.

Korejski ginseng

Študije so pokazale, da ginsenozidi v korejskem ginsengu Rb1, Rb2, Rg1 in Rg3 delujejo proti debelosti. BG in ginsenozid Rb1 izkazujeta proti debelosti učinke, saj z aktivacijo signalne kaskade AMPK inducirata porjavitev v adipocitih 3T3-L1 in primarnih belih adipocitih (PWAT). BG in Rb1 (10, 20 in 40 μM) sta zavirala zgodnje faze adipogeneze v adipocitih 3T3-L1 in PWAT z znižanjem ravni izražanja C/EBPα in SREBP-1c za zmanjšanje kopičenja lipidov. Poleg tega je bilo dokazano, da BG in Rb1 spodbujata porjavitev adipocitov 3T3-L1 in PWAT s povečano mitohondrijsko aktivnostjo in izražanjem BAT-specifičnih označevalcev, kot so PRDM16, PGC-1α, PPARγ in UCP.

Začnite delati na tem, da povečate delež rjave maščobe v telesu

Rjava maščoba pozitivno vpliva na delovanje vašega telesa, saj ohranja telesno temperaturo v hladnih razmerah in proizvaja energijo. Poskrbite, da bo rjava maščoba v vašem telesu (p)ostala čim višja, in sicer z zdravo prehrano, telesno vadbo in izpostavljanjem mrazu (prhanje z mrzlo dodo, ledena kopel).

PREBERITE TUDI: Resveratrol učinkovita pomoč pri hujšanju

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj