… na možgane. Ekipa z Univerze v Liverpoolu je preučila podatke več različnih raziskav, da bi ugotovili, kakšno vlogo imajo omega-3 maščobne kisline pri izgubi odvečne telesne maščobe. 

Raziskave kažejo, da lahko hrana z visoko vsebnostjo nezdravih maščob moti nevrogenezo (proces, ki ustvarja nove živčne celice), hkrati pa so ugotovili, da omega-3 maščobne kisline preprečijo te negativne vplive, saj stimulirajo del možganov, ki nadzira prehranjevanje, učenje in spomin. Predelan sladkor in nasičene maščobe ovirajo nadzor možganov nad vnosom hrane v telo, različne raziskave pa ugotavljajo, da omega 3-maščobne kisline to preprečijo.

Raziskovalka dr. Lucy Pickavance pravi, da na telesno težo vpliva veliko dejavnikov in med najpomembnejšimi so hranilne snovi, ki jih zaužijemo. Uživanje nezdrave hrane, v kateri je veliko predelanega sladkorja in nasičenih maščob, pripomore k pridobivanju telesne maščobe, moti metabolizem, izjemno negativno pa vpliva tudi na možgane. Te spremembe lahko vidimo v strukturi možganov in v njihovi sposobnosti ustvarjanja novih živčnih celic.

Raziskave kažejo, da hormoni, ki se izločajo iz telesnih tkiv po obroku in običajno varujejo nevrone ter spodbujajo njihovo rast, pri uživanju zelo nezdrave mastne hrane zaradi povečanega obtoka vnetnih molekul in vrste maščobe, ki jo imenujemo trigliceridi, ne pridejo v možgane. Zmanjšano je tudi število molekul, ki stimulirajo rast novih živčnih celic. Omega-3 maščobne kisline pa motijo nastajanje vnetnih molekul in zatirajo triglicerid ter posledično omogočajo normalno rast novih živčnih celic.

Dr. Pickavance dodaja, da ribje olje nima neposrednega vpliva na izgubo telesne maščobe, da pa zmanjšuje negativne vplive nezdrave prehrane, saj posnema diete z nizkim vnosom kalorij in z večjim vnosom ribjih olj. Zato so prehranska dopolnila kot so omega-3 maščobne kisline, krilovo olje in olje polenovke zelo dobrodošla, če želite izboljšati svoje zdravje – še zlasti, če uživate tudi nezdravo hrano.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj