… dveh zdravih možganov, je pokazala raziskava, objavljena v online izdaji Neurology. Manjši volumen oz. krčenje možganov je med drugim namreč tudi znak Alzheimerjeve bolezni in staranja.

Za raziskavo so 1111 ženskam v povprečni starosti 70 let testirali količine omega-3 maščob EPA in DHA v krvi. Osem let kasneje so jim naredili MRI možganov, da bi ugotovili njihov volumen. Ugotovili so, da so imele tiste z več omega-3 v krvi večji volumen možganov; tiste, ki so imele dvakrat več omega-3 v krvi so imele za 0,7% večji volumen možganov.

“Večje količine teh maščobnih kislin se lahko doseže s pomočjo prehrane in prehranskih dopolnil in rezultati raziskave kažejo, da njihov učinek na volumen možganov povzroči odlaganje normalne izgube možganskih celic, ki ga prinaša staranje,” je povedal avtor študije James V. Pottala z univerze v južni Dakoti. Poleg večjega volumna so imele te ženske tudi kar za 2,7% večji volumen hipokampusa, ki igra pomembno vlogo pri spominu – pri Alzheimerjevi bolezni se začne namreč začne atrofija hipokampusa še preden se začnejo kazati simptomi bolezni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj