Raziskava, ki je trajala kar 7 let in je zajela tako matere kot tudi njihove otroke (v študiji je sodelovalo 460 otrok), je pokazala, da lahko prehrana, bogata z ribami in zelenjavo, pri otrocih zmanjša težave z astmo in alergijami.

­Ribe in zelenjava proti astmi in alergijam­

Na astmo in alergije pri otrocih naj bi vplivala tudi prehrana, ki jo ženske zaužijejo med nosečnostjo, saj ima hrana vpliv tudi na plod. Raziskava je potrdila ugotovitve starejših raziskav, ki so ugotavljale, da so otroci mater, ki so med nosečnostjo jedle veliko rib, imeli veliko manj težav z astmo in alergijami.

V raziskavi so spremljali otroke od nosečnosti do otroštva, tako da so lahko upoštevali mnogo faktorjev: prehrano matere med nosečnostjo, dojenje, kajenje, materino zdravstveno stanje v preteklosti, izobrazbo staršev in njihov socialni položaj. Ugotovitve, do katerih so prišli v raziskavi:

  • Otroci, ki so zaužili več kot 40 g zelenjave (paradižnik, melancana, kumare, bučke, grah) na dan, so imeli vedliko manj možnosti, da bi zboleli za astmo.
  • Otroci, ki so zaužili več kot 60 g rib na dan, so imeli veliko manj težav z alergijami v zgodnjem otroštvu, še zlasti, če so ribe jedle tudi njihove matere v času nosečnosti.

Raziskovalci so dejali, da so učinki tovrstne prehrane zelo specifični, saj druga zalenjava ali sadje niso imeli enakih zaščitnih rezultatov, prav tako ne mleko in mlečni izdelki, meso in kruh. Biološki mehanizmi, ki stojijo za zaščitnim delovanjem te hrane, še niso najbolje raziskani in razumljeni, vsekakor pa je dokazano, da navedena zelenjava in ribe zelo pomagajo pri astmi in alergijah.

Študija je tako ponovno dokazala izjemen pomen in vpliv hrane na zdravstveno stanje nas in naših potomcev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj