resveratrol, ki se nahaja v grozdju, zavira staranje. Raziskovalci z oddelka za biokemijo na hongkonški medicinski univerzi Li Ka Shing so raziskovali intenzivno prezgodnje staranje, svoje ugotovitve pa so dokumentirali kot večje razumevanje procesa staranja.

Dr. Zhou Zhongjun in njegova ekipa so ugotovili, da beljakovina Lamin A aktivira gen za dolgoživost SIRT1 – encim, ki deacetilira proteine, ki pripomorejo k regulaciji celic. V raziskavi, ki je trajala kar 6 let, so ugotovili, da resveratrol izboljša povezovanje Lamina A in SIRT1 in tako intenzivneje aktivira SIRT1. S ciljanjem na SIRT1 so obnovili izvorne celice in tako odložili staranje in podaljšali življenjsko dobo celic na miših s Hutchingson-Gilford Progeria sindromom (sindrom intenzivnega prezgodnjega staranja). Ugotovitve bodo nadalje uporabili za napredne terapije za zaviranje prezgodnjega staranja.

Čeprav je že več raziskav pokazalo zmanjšanje števila izvornih celic, še niso prepričani, ali je upad števila in funkcionalnosti izvornih celic razlog za staranje. Medtem ko dvig aktivnosti SIRT1 obnovi izvorne celice, je to prva raziskava, ki je pokazala, da je Lamin A endogeni SIRT1 aktivator ter da je potrebna vezava SIRT1 na beljakovino Lamin A njegovo aktiviranje. Tako je še ena raziskava pokazala pozitivne vplive resveratrola na zdravje in vitalnost.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj