Kje naj začnem? Stara sem 26 let in že od otroštva sem precej poraščena. Vse skupaj se je začelo že konec srednje šole, ko so me sošolci zbadali zaradi skupaj zaraščenih obrvi. Hvala bogu, da takrat na sceni še ni bilo Fredija Milerja, saj sem prepričana, da bi kakšna opazka bila tudi, da sem mu podobna. Že takrat sem začela s puljenjem obrvi, ki sem jih morala puliti vsak drugi dan, da je bil sploh kakšen učinek.
 
Poraščenost se z obrvmi ni nehala. Nekje v prvem letniku srednje šole, pri svojih rosnih 15 letih, sem opazila prekomerno poraščenost po notranjih delih stegen, po rokah, trebuhu in hrbtu. Že takrat, davnega leta 2005, sem si kupila depilator, ki mi je vsaj začasno odstranil nadležne dlake, čeprav je bila zadeva zelo boleča. Dlak na obrazu takrat še nisem imela.
 

PREBERITE TUDI: Kako sem se po 13 letih znebila trdovratne melazme

 
Zadeva glede poraščenosti je dodobra načela mojo samozavest, zato sem se odločila, da obiščem svojega ginekologa. Že takrat je opazil na mojih ovarijih ciste, zato je sklepal, da prekomerna poraščenost izhaja zaradi policističnih jajčnikov. Ni me poslal na pregled k endokrinologu, prav tako se je celotna diagnoza zaključila v petih minutah. Predlagal je jemanje kontracepcijskih tablet, saj naj bi blagodejno vplivale tudi na dlake.
 

Začela sem z jemanjem tablet in resnično se je poraščenost umirila. Vendar je jemanje tablet s sabo prineslo tudi davek: hude menstruacije, vsakodnevni glavoboli, utrujenost in nobene volje do ničesar. Vstajala sem z jemanjem 5 let, nakar sem se odločila, da zadeva pač ni zame. Nisem te sreče, da bi kontracepcijske tabletke name vplivale pozitivno, tako kot na nekatere ženske, ki jih kar niso mogle prehvaliti. Pač nismo vse primerne za vsako stvar. 
 
Po koncu jemanja tabletk je poraščenost izbruhnila. To se je zgodilo leta 2010. Dlake so začele rasti na vseh mestih: najprej po zalizcih, vratu in bradi. Postopoma so se preselile tudi nad zgornjo ustnico in po licu. Ampak te dlake niso bile nežne, tanke in svetle. Bile so črne, močne in trdovratne. Najprej sem jih dve leti odstranjevala s pinceto, kasneje sem ugotovila, da pinceta ne bo zadostovala in sem začela uporabljati vosek, ki je precej razdražil mojo kožo. Po internetu sem brezupno iskala načine, kako naj se za čim dlje časa znebim dlak in preizkusila sem marsikaj: od tega, da sem si področja, kjer rastejo, mazala s kurkumo, z jedrci orehov in podobne vraže, ki niso imele učinka.
 
Preko Amazona sem si kupila kremo, ki naj bi ustavila rast dlak – seveda brezuspešno! Precej sem se zredila, saj sem s svojih idealnih 60 kg pristala na 90 kg, počutje je bilo še slabše kot pri jemanju tabletk, vendar se nisem vdala in sem jih še vedno odklanjala. Redno sem hodila na preglede h ginekologu, ki mi žal ni znal pomagati. Po odvzemu krvi in glede na vse simptome mi je postavil diagnozo Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS). Ker se nisem želela zdraviti s kontracepcijskimi tabletami, sem izbrala alternativno varianto in sicer zdrav način življenja, izguba prekomerne telesne teže, veliko gibanja in vnos hrane z nizkim glikemičnim indeksom. Uspelo mi je shujšati, vendar dlak po obrazu nisem odpravila – manj pa jih je bilo po nogah in po trebuhu. Zato sem se nekega dne odločila za drastičen poseg. 
 

Obrila sem si obraz 

Pred ogledalom sem stala vsaj 15 minut v eni roki sem imela peno za britje, v drugi roki nežno britvico za ženske. Jokala sem in se odločala ali bom naredila ta korak. Naj vam najprej zaupam, da je moja poraščenost na obrazu ponorela. S pinceto sem si vsakodnevno morala puliti trde, črne dlačice na področju brade, po vratu, nad zgornjo ustnico in po licu, saj jih z voskom nisem več mogla odstranjevati, ker so bile prekratke in pretrde. Vsak dan sem potrebovala vsaj 1 uro svojega časa, da sem se uredila. Pa še to sem velikokrat kakšno dlačico izpustila in ko sem jo naslednji dan v službi zatipala mi je samozavest padla in sem se skoraj skrila pred ljudmi. Preizkusila sem tudi lasersko odstranjevanje dlačic v priznanem slovenskem kozmetičnem studiu, opravila sem 10 terapij in zapravila ogromno denarja, izginile pa so mi morda 3 dlačice na bradi, ostale se niso vdale. Prijateljice, ki niso trpele za PCOS in so opravile lasersko odstranjevanje, so izjemno zadovoljne in brez dlak.
 
Torej, kje sem ostala. Dovolj mi je bilo, dovolj mi je bilo zapravljati 1 uro časa vsak dan, ki bi ga lahko posvetila telovadbi, brala kakšno knjigo ali se družila s prijatelji. Dovolj mi je bilo, da sem sužnja svojim dlakam, da rastejo, jaz pa jočem zaradi njih in si uničujem življenje. V tujih medijih sem prebirala, kako so se ženske opogumile in si začele briti obraz. Nekatere se sploh več ne brijejo in so takšne, kot jih je mati narava naredila. Poraščene in ponosne nase. Jaz zaradi narave svojega dela (delam namreč na banki, z ljudmi, kjer zahtevajo, da smo brezhibno urejeni) žal ne morem imeti brade in brk. Lahko pa si jih seveda obrijem.
 
Nanesla sem si peno na obraz, še malo zahlipala in potegnila z britvico. S tremi potegi sem končala. Koža je bila brez dlak in potrebovala sem samo 2 minuti, da sem se znebila vse nadloge. Naslednji dan sem zopet ponovila vajo, ki bi jo ravno tako, če bi si pulila dlačice. Sedaj je to postala moja dnevna rutina, sicer se pozna, tako kot pri moškemu, območje kjer se brijem, vendar saj sem ženska in uporabljam puder, tako da ta območja zakrijem in so istega odtenka kot ostala koža na mojem obrazu. Vsekakor to odločitev na trenutke obžalujem, ampak v tistem trenutku se mi je zdelo, da nimam druge izbire. 
 

Seveda to ni dolgotrajna rešitev, za pomoč sem se obrnila k endokrinologu, kamor me moj ginekolog ni napotil. Morala sem samoplačniško na pregled. Sedaj se odločamo za primerno zdravljenje, morda kombinacija tablet za zaviranje moških hormonov in kontracepcijske tablete. Nisem se še popolnoma odločila, kaj bom storila, vem samo, da imam bolezen in jo moram zdraviti, saj poleg vseh dlak obstaja tudi velika verjetnost, da ne bom mogla zanositi. 
 
Prispevek sem se odločila napisati predvsem zato, ker sem brala na forumih, da je ogromno deklet in žensk, ki se srečujejo s prekomerno poraščenostjo. Vedite, da niste same in vedite, da je to nekaj povsem običajnega. Poslušajte svoje telo in se odločite za primerno zdravljenje, saj obstaja rešitev, jaz sem prepričana, da obstaja rešitev. Britja obraza ne priporočam, v kolikor resnično nimate takšne brade, kot jo imajo moški (ali takšne kot sem jo imela že jaz). 
 
Zapomnite si, še vedno je bolj pomembno, kakšne smo po srcu, kot po videzu. Lepota je minljiva, pa tudi dlake so minljive. Jaz imam upanje, nihče mi ga več ne more vzeti. Srečna sem, da nimam kakšne hujše bolezni, dlake so samo estetska napaka, ki jo lahko zakrijemo!
 

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj