… letoma možev brat s pomočjo prijatejev, ki so jo držali ob tla, obraza polil s kislino. Na srečo je preživela in ko si je opomogla, je postala obraz kampanje #EndAcidSale, ki si prizadeva, da bi v Indiji prepovedali prosto prodajo močnih kislin. Za svoj nastop pa je povedala, da ji je spremenil življenje. Na nastop na tednu mode v New Yorku so jo povabili FTL Moda, podjetje, ki je odločeno, da bo podrlo stereotipe lepote. Gre za podjetje, ki je preteklo leto povabilo avstralsko manekenko Madeline Stuart, ki ima Downov sindrom.

Reshma Qureshi se je morala krepko opogumiti in spopasti z živčnostjo, preden se je sprehodila po modni pisti in uspelo ji je kot profesionalki. Nosila je dolgo obleko v krem barvi in potiskano s cvetjem, ki jo je ustvarila indijska modna oblikovalka Archana Kochhar. "Počutim se zares dobro in izkušnja jen bila enkratna," je povedala po nastopu. "Počutim se, kot da mi je to popolnoma spremenilo življenje."

Kar se nam je zgodilo, ni naša krivda

Reshma Qureshi, ki si želi končati zadnja dva letnika srednje šole in oditi na fakulteto, je povedala, da upa, da bo njen nastop poslal močno sporočilo ostalim žrtvam napadov s kislino. "Zakaj ne bi uživali življenja? Kar se nam je zgodilo, ni naša krivda in ničesar nismo naredile narobe, zato moramo naprej v življenju," je dejala. "Rada bi povedala svetu, da gremo tudi me lahko ven in počnemo stvari. Ljudje gledajo na žrtve napadov s kislino z določene perspektive in nočem, da to še počnejo … Počutim se pogumno."

Napadi s kislino so v večinski meri usmerjeni proti ženskam in otrokom, še zlasti v jugovzhodni Aziji, saharskem predelu Afrike, zahodni Indiji in srednjem vzhodu. V Indiji se vsako leto zgodi 500 do 1000 napadov vsako leto in medtem, ko so sicer redko smrtni, pustijo težke fizične in psihološke brazgotine. Žrtve so polne brazgotin in se pogosto skrivajo.

Nastop Qureshi's na tednu mode se je zgodil isti dan, ko je indijsko sodišče na smrt obsodilo moškega, ki je umoril 24-letno žensko s tem, da jo je polil s kislino, ker je zavrnila njegovo ponudbo za poroko.

Vsak dan kakšno dekle ali ženska postane žrtev napada s kislino

Reshma Qureshi želi ozavestiti ljudi glede te problematike, zato jo lahko vidimo tudi v YT videih Make Love Not Scars. Gre za dobrodelno organizacijo, ki si želi izboljšati ozaveščenost glede napadov s kislino za žrtve napadov ter jih opogumiti, da še naprej ponosno živijo svoje življenje. Videi so bili posneti kar na njenem domu v Mumbaju, v njih pa med drugim ponuja tudi nasvete glede ličenja in nege in govori o zločinih, storjenih proti ženskam.

Preteklo leto je pripravila video za popolne rdeče ustnice, ki je viralno zaokrožil po spletu in ki se zaključi s tem, da Reshma pove: "Brez težav boste našle rdečo šminko na trgu, tako kot koncentrirano kislino. Zato tudi imamo popolnoma vsak dan kako novo žrtev napada s kislino." Video si lahko ogledate spodaj.

 

Bravo, pogumna Reshma! Upamo, da bo tvoje sporočilo doseglo čim več ljudi, sploh tistih, ki sprejemajo odločitve, ki tako močno vplivajo na življenja drugih.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj