… zmanjša nevarnost za nastanek določenih rakavih obolenj, sploh raka črevesja, in ščiti pred karcinogeni. Ko so podganam v raziskavi redno dajali multivitaminsko in mineralno formulo, so te veliko redkeje zbolele za rakom črevesja, ko so bile izpostavljene karcinogenom.

“Do sedaj ni bilo jasno, ali multivitamini v obliki prehranskih dopolnil koristijo pacientom z rakom in ali preprečujejo nastanek rakavih obolenj, ta raziskava pa je pomembna, ker je dala pomembne informacije o pomembnosti vitaminov in mineralov v vsakdanjem življenju in med terapijami proti raku,” je povedal dr. Grant Pierce.

Avtorji raziskave so podgane 32 tednov hranili z izjemno mastno hrano, nato so jih razdelili na 6 skupin in jim dajali različne kombinacije prehranskih dopolnil in karcinogenov. Podgane, ki so jih hranili z nezdravo-mastno hrano z malo vlakninami in so bile izpostavljene karcinogenom, so razvile predkancerogene lezije, medtem ko so podgane, ki so jim hkrati dajali multivitamine in minerale, imele kar 84 odstotno zmanjšanje tvorjenja predkancerogenih lezij in sploh niso razvile tumorjev.

Avtorji so raziskavo zaključili z ugotovitvijo, da “multivitaminska in mineralna prehranska dopolnila sinergistično doprinesejo k preventivi rakavih obolenj, zato redno uživanje multivitaminskih in mineralnih pripravkov lahko prepreči določena rakava obolenja.”
Raziskava je bila objavljena v kanadski strokovni reviji Physiology and Pharmacology.

Že imate svoje multivitamine?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj