… redno gibanje postaja čedalje bolj priznana oblika ne le zdravljenja obstoječe depresije, temveč tudi za preprečevanje nje nastanka. Raziskava, katere rezultati so bili objavljeni v oktobrski izdaji revije American Journal of Preventive Medicine, so povezavo med gibanjem in zdravljenjem depresije ponesli še korak dlje – ugotovili so namreč, da redno zmerno gibanje celo preprečuje epizode depresije na dolgi rok.

V raziskavi so analizirali nešteto raziskav, ki so jih opravili v preko 26 letih, in ugotovili, da celo malo gibanja (npr. hoja ali pol ure vrtnarjenja na dan) lahko prepreči nastanek depresije pri ljudeh vseh starosti. Svoje ugotovitve želijo sedaj prestaviti uradnim strokovnjakom s tega področja, da bi ti poleg oz. namesto predpisovanja dragih, vse prepogosto pa žal tudi neučinkovitih in izjemno škodljivih ‘zdravil’, raje priporočili pacientom, naj se začnejo redno gibati.

Na pojav depresije sicer vpliva mnogo dejavnikov, med njimi predvsem trenutne življenjske okoliščine in otroštvo posameznika, a ne grede na vse te dejavnike so raziskave pokazale, da fizična aktivnost koristi prav vsakomur – tako za zdravljenje kot tudi preprečevanje depresije.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje teh 6 hranil lahko povzroči simptome depresije

loading...


6 KOMENTARJI

  1. ko bi le bilo tako preprosto…potem ne bi navdušeni športniki zbolevali za depresijo in jo mahnili v smrt 🙁 po večletnem boju in trudu…mah

  2. Je tole šala? Ljudjem naj raje predpišejo gibanje kot pa zdravila? Tisti ki je to napisal si zasluži aplavz. Bravo res. Pri težki depresiji se niti iz postelje ne moreš pobrati ampak kljub temu se naj bi šli razgibavat. Svoje ugotovitve želijo predstaviti uradnim strokovnjakom s tega področja? Ha, veliko sreče s tem. Če bi tole kar je napisano v članku dejansko držalo, vrhunski športniki ne bi nikoli imeli depresije pa jo imajo. Kar se ti uradni strokovnjaki že zelo dolgo zavedajo.

  3. Mnja, primerjava z vrhunskimi športniki je vse prej kot posrečena; so non stop pod pritiskom, treningom posvetijo celo svoje življenje in če jim ne uspe v sam vrh (kar uspe le peščici), so praktično vrgli stran svoje življenje in enormna sredstva. Čudno bi bilo, če ne bi bili v depri, če jim ne uspe. Pa tudi če jim, so lahko depresivni zgolj zaradi izjemnega pritiska biti in (p)ostati najboljši. V raziskavi je govora o rekreativni vadbi, ki vsakomur koristi, ne vadbi, ki predstavlja konstanten stres za telo in um – in rezultati so jasni.

    Sicer bi lahko še veliiiko napisala glede (kao)depresije, ampak da ne bo še kakšne užaljenosti, naj si tisti, ki ga zanima, kako se dejansko rešiti in ne le celo življenje vegetirati na tabletah, sam poišče (in prepričana sem, da so si tisti, ki imajo dejansko interes po napredku, že). Obstajajo namreč ‘uradni strokovnjaki’ – služabniki sistema (= predpisovalci receptov) in dejanski strokovnjaki, ki odpravljajo težave pri njihovem vzroku (in le to je lahko dolgoročna rešitev). H katerim se bo kdo obrnil po pomoč in kaj bo verjel, je pa seveda njegova izbira (peščica tistih, ki imajo dejansko kakšno neravnovesje, pa je seveda izvzeta – ampak tudi tu ustrezno delo na sebi v obliki dobrih terapij dela čudeže). In vsekakor so AD lahko v pomoč, ko je najhujša kriza, če res ne gre drugače – ampak kratkotrajna in začasna, dolgoročna in brez terapij/dela na sebi pa zagotovo ne. 🙂

  4. No, jaz pa moram priznati, da mi je dokaj redna telovadba precej pomagala pri depresiji.
    Res je, ni se enostavno spraviti k miganju, ko nimaš volje niti, da bi se zjutraj spravil iz postelje, vendar sem se nekako uspela prisiliti. Pri meni deluje.

  5. Meni so vsi psihiatri in psihoterapevti “predpisali” gibanje, nekateri so ga omenili še preden sem dobila recept za antidepresive. Nekaj že bo na tem, da pomaga. Ja, res je, da se zaradi težke depresije še zdaj ne morem spraviti iz postelje in sem tudi spet na AD in zato tudi ne grem tako pogosto, kot bi morala oz. rada šla, ampak sam vpliv športa pa res ni zanemarljiv. Nikjer ne piše, da te lahko popolnoma ozdravi brez vsakršne druge pomoči, vsekakor pa veliko prispeva.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj