Naš klasični recept uporabi rdeče vino, tradicionalne začimbe in žganje ter tako ustvari popolno praznično pijačo za vse! Z zelo malo truda in v manj kot 30 minutah boste imeli v rokah najbolj prijetno zimsko pijačo.

Kaj je kuhano vino?

Kuhano vino nastane tako, da rdeče vino z različnimi aromatičnimi toplimi začimbami, rezinami pomaranče, žganjem in medom kuhamo približno 10 minut, dokler se ne segreje in poveže. Ta dolgoletna pijača izvira iz časov starega Rima, kjer so v zimskem mrazu segrevali vino z začimbami, da bi se ogreli. Segreto in začinjeno vino se je skozi čas razvijalo in zdaj vključuje različne mešanice okusov, vključno z ingverjem, poprom, kardamomom in celo zelišči.

Najboljše vino za kuhano vino

Ta recept priporoča suhe sorte rdečega vina, kot so merlot, malbec ali cabernet sauvignon. Ti bodo preprečili, da bi bilo kuhano vino presladko, in se bodo dobro ujemali z vsemi dodanimi začimbami. Pri tem vam ni treba zapravljati za ultra drago vino – izberite eno od svojih najljubših, ki ga radi pijete.

Sestavine

 • Začimbe: za aromatiziranje kuhanega vina uporabimo klinčke, cimetove palčke in zvezdasti janež. Seveda jih lahko poizkusite in prilagodite po svojem okusu. Če želite, povečajte količino začimb ali celo dodajte muškatni orešček in druge začimbe.
 • Med: malo medu je tisto, kar našemu kuhanemu vinu doda nekaj sladkosti in ravnovesja, vendar lahko namesto tega uporabite tudi (rjavi) sladkor ali javorjev sirup. Med je sicer bolje dodati, ko se vino že malce ohladi, da se ne uničijo vse njegove zdravilne lastnosti, še zlasti, če imate popolnoma nesegrevan med, torej strd.
 • Sadje: najbolje je uporabiti pomarančo in sicer na dva načina: narežemo jo na kolobarje in kuhamo s sestavinami, na koncu kuhanja pa jo uporabimo kot okras.
 • Žganje: čeprav je žganje klasična sestavina kuhanega vina, ni nujno potrebno. Če ne marate žganja ali ne želite kupiti steklenice, ga preskočite – vse ostale sestavine bodo vsakemu požirku dodale veliko žganega in začinjenega okusa.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 • 1 (75 cl do 1 l) steklenica rdečega vina
 • 1 pomaranča, narezana na kolobarje, in več za okras
 • 6 celih klinčkov
 • 3 cimetove palčke in več za okras
 • 3 zvezdasti janeži
 • 3 jušne žlice medu
 • 1 do 2 dl žganja

Priprava

 1. V srednje velikem loncu na srednji temperaturi zmešajte vse sestavine (razen medu, ki ga dodate, ko se malo ohladi).
 2. Segrevajte do vrenja, nato pa temperaturo zmanjšajte na srednje nizko. Na nizki temperaturi rahlo kuhajte 10 minut.
 3. Postrezite toplo in okrasite z več rezinami citrusov in cimetovimi palčkami.

Shranjevanje

Če vam je kuhano vino ostalo, ga popolnoma ohladite in nato shranite v zaprti posodi v hladilniku. Ko boste pripravljeni za nadaljnje uživanje, ga ponovno segrejte.

PREBERITE TUDI: Recept: Božični punč

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj