Ja, res je – tovrstna živila sicer res hipoma dajo energijo, vendar tako hitro, kot ta pride, tudi odide in ko 'fiks' popusti, smo utrujeni še bolj kot prej.
 

Kaj ko bi torej poskusili drugačne, bolj zdrave, predvsem pa tudi dlje časa učinkujoče energijske kroglice, ki pa so hkrati tudi naravnost slastne?

 

Sestavine

 • 1 skodelica pirinih ali ovsenih kosmičev
 • 1/2 skodelice mandljevega ali arašidovega masla (ali kokosove maščobe)
 • 1/4 skodelice medu (če želite manj kalorij, del nadomestite z naravnim sladilom brez kalorij stevia)
 • 1/4 skodelice čokoladnega čipsa (ali grobo naribane temne čokolade (najmanj 60 % čokolade))
 • 1/4 skodelice kokosove 'moke'

Priprava

Vse sestavine zmešamo v veliki posodi in jih temeljito premešamo. Ko je masa homogena, naredimo kroglice v velikosti, primerni za en grižljaj.
 
Kroglice zložimo na pladenj, da se ne dotikajo med sabo in jih damo za pol ure v hladilnik.
 
Energija iz teh kroglic vas sicer ne bo dobesedno 'butnila' kot kofeinsko-sladkorna, a bo zato trajala veliko dlje časa; ne bo vam škodovala in popuščala bo postopoma. Tudi ko bo popustila, se ne boste počutili izčrpani.
 
 

Dober tek!

2 KOMENTARJI

 1. Žal te kroglice tudi pod razno niso zdrave. Razlogov za to je več:

  1. Oves je žito, žita pa niso zdrava (tudi če so polnozrnata in vsebujejo tu pa tam par vitaminov ali mineralov). Priporočanje žit v prehrani je težka prevara, ki nas dela bolne -ene več, druge manj, pa vendarle. Poleg tega oves ni brezglutensko žito, kot ga napačno reklamirajo. Oves vsebuje avenin, ki je ena od vrst glutena, torej praktično ista stvar. Oves je dober za kopeli, to pa je tudi vse.
  2. Med je cuker. Cuker je pa cuker. Koncentriranega cukra naši predniki niso nikoli jedli, milijone let ga niso jedli. Naši geni so pa še vedno isti, torej koncentriran cuker ni hrana za nas. Saj sploh ni hrana! Stevia je v redu, toda to ne pomaga, ko pa so tudi druge sestavine problematične. Ne zaupajte nikomur, ki vas bo prepričeval, da je cuker zdrav, ker je “naraven”. Med res pride iz narave, toda današnji med je problem, še večji problem pa je, da je danes zlahka dostopen in ba posledično mečemo vase v velikih količinah, kot na primer v temle receptu.
  3. Noben recept, ki vsebuje visoko procesirano umetno sestavino, ni zdrav in sorry, nikoli ne bo zdrav. Čokoladni čips in vse ostalo iz čokolade je pa visoko procesirana umetna packarija. V naravi še nismo videli, da bi kje rastel čokoladni čips (ali čokolada). Pride iz tovarne, in kar je najpomembneje: je prehransko uničen, ker se tam kuha več ur in je zato mrtev. Še huje, vsebuje tudi visok odstotek sladkorja. Ne pustite se prepričati prehranskim nestrokovnjakom, da če ima umetna brozga iz tovarne 60 ali pa 80 % kakava, da je potem to zdravo. Ta kakav je mrtev, zato je vseeno, koliko odstotkov ga je, preostali odstotek je pa (skoraj v celoti) cuker. Kar je zdravo – pa tudi to ne za vsakega, je kakav, seveda surov. Ne pa prekuhani in procesirani izdelki prehranske industrije.

  Prej ko bomo ta dejstva sprejeli, prej se nam bo odprla možnost, da (p)ostanemo v resnici zdravi in vitalni.

 2. Nujno je pa razumeti tudi prevaro z energijo. Premnoge ženske se je namreč ne zavedajo. Energijo nosimo na sebi, na oziroma v svojem telesu in jo imamo vedno s seboj. Telo namreč energijo skladišči v obliki maščobe. Kot vemo, je pri tem na žalost mnogih tudi zelo uspešno. Medtem ko nam maščobne zaloge seveda niso všeč, so pa telesu všeč, ker se je razvilo v milijonih let pomanjkanja hrane in se zato z nekaj zalogicami počuti varno. Naši geni še niso dojeli, da je trgovina za vogalom in imamo zato hrano (beri: energijo) vedno na voljo, doma pa tudi hladilnik in zamrzovalnik …

  Toda energije nimajo le energetično malce obložene ženske. Tudi vitke ženske imajo v telesu na voljo precej energije. Vitka ženska, recimo da ima 170 cm in 60 kil in 20 % telesne maščobe, nosi v sebi (zelo grobo izračunano 12 kg maščobe (20 % od 60 kil je 12). 1 gram maščob je 9 kalorij, 12 kg maščobe torej 108000 kalorij. Če potrebujete na dan recimo 1.800 kalorij, pomeni, da lahko s temi zalogami mirno živite 2 meseca, ne da bi sploh jedli. In vam energije ne bi zmanjkalo.

  Seveda ne priporočam, da naj bi 2 meseca nič ne jedli, še zlasti, ker telo ne potrbuje samo kalorij, ampak tudi hranila (vitamine, minerale, aminokisline, encime, polifenole itd.).Hočem samo pokazati, da ne potrebujemo vsakih 5 minut (ali vsake 3 ure) nekaj jesti za energijo. Za energijo nam sploh nikoli ni treba jesti, treba je jesti samo za zdravje, potem bo pa energija že prišla. To je super zamisel, saj nas pogosto hranjenje in prizgrizovanje v času med obroki, POSTARA.

  Zelo jasno je, da gornji recept, napisan po formuli cuker + cuker + cuker, ne bo prinesel nobene energije. Od cukra energija vsekakor nikoli ne pride, prav nasprotno, po uživanju takšne kopice cukra bo energija zelo znatno hitro upadla.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj