Verjetno ni nikogar med nami, ki jih ne bi oboževal. Pa veste, da ne obstajajo le tiste klasične palačinke s čokoladno-lešnikovim namazom, temveč lahko z malo domišljije dobite celo paleto okusnih in na oko privlačnih palačink?

Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 jajca
  • 10 dag moke
  • žlica sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 2 dl donata
  • 1 dl mleka
  • polovica limone

Da so palačinke okusne, je potrebno paziti že pri peki testa, saj mora biti rahlo in obenem dovolj močno, da se pri peki ne raztrga. V posodi penasto umešamo jajca ter dodamo navadni in vanilijev sladkor. Dobro premašamo in začnemo dodajati moko, obenem pa prilivamo še mleko in kasneje mineralno vodo s CO2. Vse delajte po občutku, da bo masa precej gosta, toda še vedno lepo tekoča. Na koncu v maso dodamo še nekaj kapljic limone in spet premešamo.

Teflonsko posodo brez roba in primerno za peko palačink ogrejemo in pomažemo s kokosovim maslom. Prva in druga palačinka sta ponavadi bolj poskusni, saj tako vidimo, ali je testo sploh dovolj tekoče, gosto, redko … skratka primerno. Z zajemalko zajamemo maso in jo vlijemo na vročo, pomaščeno ponev ter jo s spreminjanjem naklona in vrtenjem ponve v roki takoj razporedimo enakomerno po celi površini ponve. Pečemo dokler večina testa ne ‘zakrni’ in nato obrnemo, da jo popečemo še na drugi strani. Palačinka je pečena.

Začne se najboljši del, to je dekoracija in polnjenje. Edina ovira pri tem je lahko le pomanjkanje domišljije. Zelo slastna je kombinacija skute in kakšnega sadja, na primer borovnic. Pri palačinkah s skuto je zelo priporočljivo, da nadevane še  za dodatnih 15 mniut popečete v pečici.

palacinke_borovnice 

Ni pa potrebno vedno uporabiti skute, uporabite lahko tudi smetano, ki jo zmešate s sadjem ali s sadnim sokom. Na spodnji sliki so palačinke s smetano, zmešane z jagodnim sokom in okrašene s svežimi jagodami.

 palacinke_jagoda

Obvezne palačinke so vedno tudi palačinke z Nutello oz. čokoladno-lešnikovim namazom. Obogatite jih še z mletimi lešniki in banano, za piko na i pa v maso dodajte še malo kakava, da se testo obarva na čokoladno barvo.

palacinke_nutella

6 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj