… znanstveniki prišli do novega odkritja: rdeče vino naj bi delovalo tudi protivnetno. Antioksidanti, ki jih vsebuje rdeče vino (natančneje antioksidant z imenom resveratrol), delujejo tudi na dva ključna proteina, ki vplivata na nastanek nekaterih kroničnih bolezni.

­­

V testih so miši izpostavili dejavnikom, ki povzročajo nastanek močnih vnetnih procesov. Brez tretmaja z resveratrolom so miši razvile hudo reakcijo, podobno sepsi pri človeku, ki lahko vodi v odpoved mnogih notranjih organov in celo smrt. Miši, ki so pred izpostavljanjem vnetnim dejavnikom dobivale resveratrol, pa reakcije niso dobile.

Eden izmed znanstvenikov, ki so sodelovali v raziskavi, je dejal: “Intenzivne vnetne bolezni kot je npr. sepsa se izjemno težko zdravi in mnogi zato umrejo. Poleg tega mnogi preživeli po sepsi živijo zelo nekakovostno življenje zaradi poškodb notranjih organov kot posledic sepse. Cilj naše raziskave je odkriti terapijo, ki bi pomagala pri zdravljenju hudih vnetnih bolezni. Resveratrol je tako nov up za zdravljenje hujših obolenj, hkrati pa lahko vodi tudi v razvoj drugih, še učinkovitejših zdravil.”

Resveratrol se sicer nahaja v lupini grozdja, njegove količine v različnih vrstah vina (in seveda grozdja) pa se razlikujejo, vsekakor pa ga je več v lupini rdečega grozdja. Lani je menda avstralski zdravnik Philip Norrie ustvaril ‘najbolj zdravo vino na svetu’, ki naj bi vsebovalo kar 100x večjo količino resveratrola kot običajna vina.

Rezultati raziskave so objavljeni v FASEB Journal, katere glavni in odgovorni urednik je v zvezi z rezultati raziskave dejal: “Terapevtski učinki rdečega vina so znani že tisočletja, zdaj so znanstveniki le razkrili njegove ‘skrivnosti’ in odkrili, kako resveratrol deluje, kar lahko vodi k odkritju nadaljnjih zdravil za obvladovanje teh življenjsko nevarnih bolezni.”

PREBERITE TUDI: Resveratrol dokazano zavira staranje

3 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj