Pogled v zgodovino

“There’s a red for every woman”, se glasi znani stavek, ki ga pogosto zasledimo v lepotnih člankih modnih revij.

Dejstvo je, da do šestdesetih let dvajsetega stoletja ženske skorajda niso uporabljale druge barve na svojih ustnicah kot tak ali drugačen odtenek rdeče šminke. Dokler je bilo moderno, da je ženska videti kot ženska, s pripadajočo frizuro, oblinami in oblačili, je bilo popolnoma logično, da k takemu slogu spada tudi rdeča šminka.

V šestdesetih pa je v modo prišel drugačen ženski lepotni ideal (pomislimo na najbolj znano manekenko tistih časov Twiggy ali igralko Audrey Hepburn); modno žensko telo je bilo sila drobno, z deškimi prsmi in ozkimi boki, seksualna revolucija je ženske osvobodila nošenja kril in jim odprla svet hlač, najmodnejši makeup pa je vključeval močno, temno obrobljene in osenčene oči (da so izgledale čim večje) ter gole (ang. “nude”), kožne ali celo kredasto obarvane ustnice, da se jih je videlo in opazilo kar najmanj.

nanašanje šminke

Morda pripadate tisti (dandanes žal redki) skupini žensk, ki premore ravno pravšnjo kombinacijo samozavesti, poguma za preizkušanje novega in starobitnega ženskega sex-appeala, da ste se o njem prepričale že na lastne oči in tako vašo poličko v kopalnici, še bolj pa seveda vaše ustnice, krasi ena ali morda več prekrasnih rdečih šmink. Morda pa se bolj najdete v drugi skupini žensk, ki bi sicer rade poskusile, pa nimajo pravega poguma ali občutka, da bi v parfumeriji med desetinami odtenkov izbrale pravega zase. Obstajajo pa tudi ženske, ki so absolutno prepričane, da rdeča na njihove ustnice, obraz in k njihovemu življenjskemu slogu ne pristaja in pika.

Že od pradavnih časov je veljalo, da poudarjene, rdeče, svetleče ustnice simbolično opominjajo na nabrekle sramne ustnice ženske, kadar je ta spolno vzburjena. Dandanes bi verjetno težko rekli, da ženske nosimo poudarjene ustnice primarno iz tovrstnih razlogov, vseeno pa lepe, pogumno naličene rdeče ustnice ženske privabljajo pogled in pozornost drugih, čeprav na starodavno simboliko ob tem verjetno še pomislimo ne.

PREBERITE TUDI: Moške privlačijo rdeče ustnice

Odtenki

Pa si poglejmo malo natančneje, na kaj moramo biti pozorne pri izbiranju rdeče za svoje ustnice.

Dva ključna pojma pri izbiranju prave rdeče sta odtenek in tekstura. Pri izbiri odtenka gre za to, da izberemo tak odtenek, ki se bo kar najbolje skladal z barvo in podtonom naše kože, ki bo poudaril barvo naših oči in ki se ne bo “tepel” z barvo naših las. Z izbiro primerne teksture pa vplivamo na druge kvalitete, to so prekrivnost, svetlikanje, moker/mat/kremni videz, intenzivnost – skratka na končni “finiš” odtenka na naših ustnicah.

Najprej nekaj o odtenkih rdeče. Spodnja razlaga naj vam služi kot vodilo, ne pa kot absolutna “biblija” – pogosto se namreč zgodi, da ko se ženska navadi na sam občutek in videz rdečih ustnic, zlagoma postane bolj samozavestna, pridobi nekaj občutka in ugotovi, da ji pristaja več odtenkov, kot en sam. Vedeti pa je potrebno, da so zelo redke tiste srečnice, ki bi jim pristajali kar vsi rdeči odtenki po vrsti, zato nekaj eksperimentiranja in samokritičnosti nikoli ni odveč.

PREBERITE TUDI: Po(po)lne rdeče ustnice

Naj poudarimo še nekaj – namreč podtone in odtenke rdeče (in ličil na splošno) najlažje in najjasneje vidimo na naravni, dnevni svetlobi, zato svetujemo, da si v parfumeriji izbrane odtenke najprej nanesete na hrbtno stran dlani (najbližje barvi ustnic pa naj bi bile prstne blazinice, zato lahko poskusite tudi tam) ter jih preverite tako na umetni kot zunaj na dnevni svetlobi. Tako boste dobile okvirno predstavo o odtenkih in že takoj lahko izločile tiste, ki vam ne bodo všeč.

Nadalje je pred nakupom priporočljivo odtenke iz ožjega izbora preizkusiti tudi na ustnicah, saj le tako dobimo zanesljiv vtis o tem, kako bo šminka dejansko izgledala na našem obrazu. Ponavadi (vsaj za vsakodnevno uporabo) stremimo k temu, da se bo barva čim lepše vklopila v barve našega obraza, pri čemer seveda pomembno vlogo igra tudi barva oblačila, vsaj tistega kosa, ki je najbližje obrazu.

Skladno s podtonom naše polti lahko izberemo rdečo s hladnim ali toplim podtonom, tretja možnost pa je nevtralna rdeča.

PREBERITE TUDI: Rdeča šminka je najbolj seksi

Topel podton polti
Če ima vaša polt topel podton, potem uporabljate pudre, ki so malenkost rumenkasti. Topel podton kože lahko sega vse od zelo svetle kože z nežno rumenkastim pridihom pa do temne olivne barve. Praviloma vam bodo pristajali topli odtenki rdeče, to so vsi odtenki, ki imajo v sebi nekaj rjavkaste, opečnate, bakrene, paradižnikove, medene. Po angleško se takim odtenkom rdeče reče “yellow red”. Kot že omenjeno, se te nianse najbolje zaznajo na dnevni svetlobi. Vodilo pri toplih odtenkih je včasih lahko tudi samo ime odtenka, lahko vsebuje npr. besede “copper”, “autumn”, “honey”, “chilli” … Ni pa to nobeno pravilo, saj je lahko ime odtenka zavajajoče ali pa sploh ne vsebuje nobene indikacije o sami barvi.

Hladen podton polti
Polti s hladnim podtonom bolj pristajajo pudri z rozkastim pridihom. Hladni odtenki rdeče bodo verjetno na vašem obrazu kar zažareli, iščite pa odtenke, ki spominjajo na maline, ribez, rdeče vino, višnje, cvetove hibiskusa … Po angleško je skupno ime te barvne skupine “blue red”. Rečemo lahko, da je praviloma več rdečih odtenkov na našem kozmetičnem trgu hladnih kot toplih, zato je lahko iskanje toplega rdečega odtenka bolj problematično ali vsaj dolgotrajnejše. Pogosto je uporaben tudi naslednji trik: šminko na hrbtni strani naše dlani nekoliko razmažemo s prstom – s tem jo “razredčimo” in nekateri odtenki šele v manj intenzivnem nanosu razkrijejo svoj podton.

Nevtralni odtenki
Končno so tu še nevtralni rdeči odtenki, pri čemer govorimo o tisti čisti, jasni rdeči, ki je brez primesi rumene, modre ali katerekoli druge barve. V vsakdanjem življenju so take barve npr. londonski dvonadstropni avtobusi (“london-bus red”), pogosto avtomobili znamke ferrari, pa tudi cvetovi rdečega maka. Nevtralni rdeči odtenki šmink so ponavadi najbolj opazni in za marsikatero žensko morda tudi najtežji za uporabo in nošnjo. Res pa je, da je lahko pravi nevtralni rdeči odtenek v kombinaciji z ostalim makeupom, oblačili in frizuro naravnost osupljiv in zares pričara vzdušje starega hollywoodskega glamurja in filmskih div. Nevtralni rdeči odtenki vam zanesljivo pristajajo, če imate nevtralen podton kože (torej niti pretirano rumen niti pretirano modrikast ali rozkast), ob pravilni izbiri pa lahko pristajajo tudi toplemu ali hladnemu podtonu kože.

rdeče ustnice

Tekstura

Naslednji pomembni dejavnik pri izbiri rdeče za vaše ustnice je tekstura. Na tržišču je velika množica različnih ličil za ustnice, s katerimi lahko dosegamo raznovrstne učinke. Med njimi so: šminke, glosi, “staini”, obarvani balzami ter svinčniki za ustnice.

  • Šminke se delijo naprej na polnoprekrivne, polprekrivne ali po angleško “sheer”, glosaste, mat, kremne, z bleščicami/”shimmrom” ali brez njih in so nekako najstarejši produkt za ličenje ustnic nasploh.
  • Glosi so spet lahko polnoprekrivni ali polno pigmentirani, srednje prekrivni, malo prekrivni ali skoraj brez pigmenta; tudi glosi lahko vsebujejo shimmer ali pa ne.
  • Angleški izraz “stain” označuje načeloma polprekrivno teksturo, ki se v ustnice vpije in na njih pusti le odtis barve brez sijaja ali mastnosti; stain lahko obstaja v šminkasti ali glosasti embalaži, po konsistenci pa je redek in podoben črnilu. Odlikuje ga dobra obstojnost, pogosto pa daje občutek suhosti in se zato čezenj nanese glos ali balzam.
  • Obarvani balzami za ustnice ustnicam dodajo le pridih barve.
  • Svinčniki za ustnice so ponavadi namenjeni le obrobi, čeprav se za večjo obstojnost šminke ali za intenzivnejšo barvo s svinčnikom lahko zapolni celotno površino ustnic pred nanosom šminke ali glosa. Nekatere znamke dekorative pa imajo tudi nekakšne križance med šminko in svinčnikom, ki so na ustnicah polnoprekrivni in zelo obstojni.

PREBERITE TUDI: Zgodovina rdeče šminke

Izbira teksture oziroma same narave ličila je odvisna od tega, kakšen končni efekt si na ustnicah želimo. Za začetnice na področju rdečih šmink svetujemo najprej uporabo obarvanega balzama ali polprekrivnega glosa, saj sta oba dobra za začetno privajanje. Nudita manj intenzivno obarvanost in končni izgled je vsekakor manj “drzen” in manj vpadljiv, kar je nekaterim ženskam bolj všeč, še posebej pa za priložnosti, ko polnoprekrivna rdeča šminka ne bi prišla v poštev. Svetleč, glosast finish sploh omili intenziteto barve, dodatek shimmra pa ustnice optično poveča in naredi še bolj svetlikajoče.

Za bolj odločne in tiste, ki ste rdečih ustnic že vajene, seveda pride v poštev šminka ali polnoprekrivni glos. Pri šminki se lahko odločamo med sheer ali mat verzijami ter seveda vsemi različicami vmes. Ponekod lahko zasledimo pravila, da naj bi bile sheer, glosaste šminke bolj primerne za službo, za čez dan in za toplejše mesece, polnoprekrivne pa za večerne priložnosti in jesensko-zimski čas. Teh “pravil” se lahko držimo, če nam tako ustreza, ali pa tudi ne. Videli smo že preveč izjem, da bi lahko rekli, da je to pravilo nujno upoštevati.

Kar se tiče polnoprekrivnih glosov, ki torej združujejo močno, nasičeno pigmentiranost s sijajem, je potrebno biti pazljiv na to, da pogosto lezejo v kotičke ustnic in drobne gubice ob njih (angleški izraz za to je “bleeding”), zato je praviloma bolje v kombinaciji s polnoprekrivnim glosom uporabiti tudi svinčnik za obrobo ustnic. Pri stainih njihova prednost – dolga obstojnost – terja tudi svoj davek, saj ustnice lahko izsušijo ali pa vsaj dajejo tak občutek. Zato skupaj z njimi svetujemo uporabo glosa ali balzama.

Staini so v prodaji na voljo samostojno (v obliki šminke ali glosa), včasih pa tudi s prozornim glosom. Efekt staina lahko dosežemo tudi z navadno šminko, če le-ta ni premalo pigmentirana ali preveč svetleča: namesto da bi jo na ustnice nanesli direktno iz tulca ali s čopičem, jo na ustnice potapkamo z blazinico kazalca ali sredinca ter jo dobro vtremo. Rezultat bo nonšalanten, rahlo punčkast, nedokončan videz, ki je lahko zelo mladosten in s takim nanosom lahko rdečo šminko nosimo tudi k bolj športnim in casual outfitom.

rdeče ustnice

Preostali makeup

Za konec še nekaj o ostalem makeupu, kadar se odločamo za rdeče ustnice. Potrebno se je zavedati, da bo rdeča poudarila vsakršno drugo rdečino in nepopolnost na vašem obrazu, kot so popokane kapilare, mozoljčki, brazgotine. Zato je seveda obvezna uporaba ustreznega tekočega pudra za vaš tip kože, prav tako korektorja.

Kar se tiče rdečila za lica (blusha) ali bronzerja, se lahko v kombinaciji z rdečimi ustnicami uporabljata oba, pri čemer naj bo blush barvno čim bolj nevtralen ali po podtonu čim bližje šminki (topli odtenki šmink gredo skupaj z breskovimi, mareličnimi, opečnatimi blushi in hladni odtenki šmink gredo lepo k malinastim, hladnim roza, pink odtenkom blushev). Z bronzerjem ne gre pretiravati, lahko pa v poletnih mesecih v kombinaciji z rdečimi ustnicami deluje zelo zapeljivo.

PREBERITE TUDI: Kos, ki ne sme manjkati v garderobi nobene ženske

Pri ličenju oči upoštevamo pravilo “manj je več”, saj velja, da se močneje poudari ALI ustnice ALI oči, ne pa obojega (pravilo ima sicer nekatere izjeme, so pa redke ženske, ki lahko nosijo oboje, ne da bi izgledale kot pustne maske). Sicer imamo pri ličenju oči veliko možnosti, izogibajmo pa se ustvarjanju izrazitih barvnih kontrastov (npr. celotno veko obarvati z zelenim, modrim ali vijoličnim senčilom). Najbolje se obnesejo nevtralne barve senčil (peščena, šampanjska, svetlo rjava, svetlo bakrena, taupe, nežno marelična, bisernata) ter temno rjava ali črna barva eyelinerja in maskare, za izjemne priložnosti je eyeliner lahko tudi zlat.

Pričeska in oblačila

Še beseda ali dve o frizuri in oblačilih. Nekatere ženske so mnenja, da če niso v “večerni opravi” (kamor spadajo črna obleka, visoke pete, naviti lasje in veliko ali preveč makeupa), rdeče šminke ne morejo nositi. To je velika zmota, ki vas lahko prikrajša za mnoge trenutke z rdečimi ustnicami, saj resnici na ljubo priložnosti, ko bi bila tako urejena katerakoli izmed nas, ni prav veliko. Seveda pa je zmotno misliti, da bo rdeča šminka rešila sicer zanemarjen, trenirkast videz, mastne lase in mozoljast obraz brez kančka drugega makeupa. Vsekakor pa ne verjemite, da jo lahko nosite izključno na krilo, pete in dolge lase, saj gre odlično npr. tudi k lepi beli srajci, kavbojkam in balerinkam.

rdeča šminka

Za konec: nikar se ne bojte svoje ženskosti in kar pogumno stopite na pot odkrivanja svoje rdeče šminke. Verjemite, ko boste našle svoj odtenek, vam ob vseh komplimentih in občudujočih pogledih zagotovo ne bo žal. Nasprotno, čarobni moči rdeče šminke se ne boste mogle več upreti in kaj kmalu boste lastnica ne le ene, ampak dveh, treh in več odtenkov …

PREBERITE TUDI: 16 kosov, ki bi jih vsaka ženska morala imeti v svoji omari

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj