… nasvetov, naj se pazi in pozabi na treninge do poroda.

Jenny Francis (35), osebna trenerka in pisateljica, je rodila pred štirimi meseci, a ni prenehala z vadbo, ko je ugotovila, da je noseča.

Jenny opozarja, da je vadba med nosečnostjo ne le dovoljena, ampak nadvse priporočljiva, razen če ima bodoča mamica zdravstvene težave ali stanje, ki ji onemogoča vadbo; ali če sta ji zdravnik ali babica svetovala, naj preneha z vadbo do poroda. Inštruktorica fitnesa navaja prednosti vadbe med nosečnostjo.

1. Boljša vzdržljivost med porodom

Vsaka vadba, ki pospeši srčni utrip, pomaga krepiti srce in ožilje. Izboljšanje telesne pripravljenosti podpira sposobnost telesa, da se spoprime s prihodnjimi fizičnimi izzivi, vključno z vzdržljivostjo med porodom. Dolgi sprehodi, plavanje, domače vaje, vadba za moč in kolesarjenje so varne metode vadbe med nosečnostjo.

2. Zmanjšanje tveganja za gestacijski diabetes in preeklampsijo

Telesna aktivnost med nosečnostjo pomaga zmanjšati tveganje za razvoj številnih zdravstvenih stanj, povezanih z nosečnostjo, vključno z gestacijskim diabetesom in preeklampsijo.

3. Boljše razpoloženje

Nihanje hormonov med nosečnostjo vodi v povečano čustvovanje, posledično pa so bodoče mamice bolj dovzetne za depresijo. Redna vadba med nosečnostjo sprošča endorfine in dopamin – snovi, ki pomagajo uravnavati stres.

4. Krepitev mišic

Teža rastočega dojenčka v maminem trebuhu ustvarja dodaten pritisk na spodnjo polovico telesa nosečnice, kar pogosto povzroča bolečine v križu, pa tudi bolečine v medenici in kolenih. Vaje, ki krepijo mišice jedra in spodnjega dela telesa, kot so joga, pilates in dvigovanje lahkih uteži, podpirajo hrbtenico in sklepe ter lahko preprečijo nastanek bolečin v križu in medenici.

5. Hitrejše okrevanje po porodu

Porod je resna naloga za žensko telo in potrebuje čas, da si opomore, potem ko na svet prinese novo življenje. Raziskava, opravljena v Madridu, je pokazala, da so ženske, ki so med nosečnostjo redno telovadile, hitreje okrevale po porodu; prav tako so se hitreje vrnile k običajnim telesnim aktivnostim.

PREBERITE TUDI: Še en strašljiv razlog, zakaj prenehati s kajenjem med nosečnostjo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj