… da je prenatalna izpostavljenost nikotinu povezana s povečanjem otrokovega tveganja za razvoj shizofrenije pozneje v življenju. V študiji, objavljeni na spletu v American Journal of Psychiatry, so raziskovalci iz Mailman School of Public Health, Columbia University Medical Center (CUMC) in New York State Psychiatric Institute ter njihovi kolegi na Finskem ugotovili šokantna dognanja.

Ugotovili so močno povezavo med visokimi nivoji nikotina pri materi v krvi mame in povečanim tveganjem za shizofrenijo pri otrocih; pravzaprav se je otrokovo tveganje za razvoj bolezni povečalo za 38 odstotkov. Najbolj zanimivo je, da je povezava vztrajala, tudi ko so raziskovalci nadzorovali dejavnike, kot je družinska anamneza duševnih bolezni.

Študija potrjuje to, kar že vemo o učinkih nikotina na plod: lahko preide skozi posteljico in dejansko vstopi v fetalni krvni obtok, kjer vpliva na porodno težo, razvoj možganov ter kratkoročno in dolgoročno kognicijo ter na druge funkcije, vključno z otroškim hormonskim ravnovesjem.

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov, s pomočjo katerih lažje opustite kajenje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj