Do razlik na delovnem mestu prihaja tudi zato, ker jih sami nočemo pozabiti in ker sami ne znamo izkoristiti svojih prednosti. Praksa kaže, da tiste predstavnice načelno diskriminiranega spola, ki vztrajajo, dosegajo pogosto večje uspehe od moških kolegov. Tudi podjetja se vse bolj zavedajo prednosti menedžerk, čeprav je do resnične enakopravnosti – če je to glede na tradicionalno delitev vlog spolov sploh mogoče doseči – na številnih delovnih mestih še daleč. Zaključimo z raziskavo, ki je še najbolj zgovorna in koristna za menedžerje, ki po krivem poudarjajo razlike med spoloma. Raziskava institucije Catalyst, v kateri je v obdobju štirih let sodelovalo 350 podjetij, je pokazala, da imajo ameriška podjetja z najvišjim deležem menedžerk v povprečju 35,1 odstotka višjo donosnost na kapital kot podjetja z najnižjim deležem menedžerk. Povezava je najšibkejša v panogi informacijskih tehnologij, najvišja pa v trgovini na drobno. Čeprav strokovnjaki ne morejo trditi, da so velike razlike v donosnosti odvisne samo od števila menedžerk, je povezava jasna.Malo za šalo … pa tudi zares


Lestvica je sestavljena na podlagi podatkov revije Fortune o višini plač glede na spol in delež žensk v podjetjih, ki so se uvrstila na lestvico najboljših delodajalcev za leto 2006.


Top 3 ženskih poklicev:  1. Menedžerka v zdravstveni ustanovi

  2. Kadrovska menedžerka

  3. Pravna svetovalka

Top 3 moških poklicev:  1. Borzni posrednik, finančni svetovalec

  2. Programer, IT projektni menedžer

  3. Razvojni raziskovalec v farmacevtskem podjetju


Anketa o prednostih obeh spolov


Lidija Trampuš, pravnica in samostojna podjetnica:
“Kljub poudarjanju enakosti med spoloma se mora ženska v poslovnem svetu veliko bolj dokazovati z delom. V naravi ženske je, da je bolj vzdržljiva in potrpežljiva, zato je tudi sposobna voditi in izpeljati najzahtevnejše naloge in posle, morda uspešneje kot moški. Odločitev poslovne ženske je skrbno pretehtana, moški pa so v odločitvah hitrejši, vendar zato tudi večkrat preuranjeni.”


Neva Marn, zaposlena v podjetju Oria computers, ki vodi projekt “Z odličnostjo do enakopravnosti med spoloma”:
“Moškim so v poslovnem svetu običajno pripisane lastnosti, kot so samozavest, trdnost, strokovnost, agresivnost in racionalnost, kar pripomore pri izgradnji njihove avtoritete. Ženske morajo biti že zaradi dejstva, da so na ključnih mestih v poslovnem svetu v manjšini, še bolj prodorne, samozavestne in strokovno podkovane. So tudi bolj prilagodljive in lahko učinkovito opravljajo več nalog hkrati, medtem ko se moški običajno posvečajo le eni.”


Primož Goričnik, Poteza:
“Moški so praviloma agresivnejši kot ženske, zato so lahko boljši pri vzpostavljanju začetkov v poslu, na primer pri prodoru na novo tržišče. Ko pride do temeljitejših pogajanj glede posameznih vprašanj, pa imajo ženske več uspeha, saj znajo bolje obrniti v prid svoja čustva (pozitivna in negativna) in razumeti čustva drugih.”


Sandra Penger, asistentka za menedžment na ljubljanski Ekonomski fakulteti:
“Ženske dobro prevzemajo vlogo vodje, moški pa se znajo bolje vživeti v vlogo menedžerja. Ženske znajo ravnati z ljudmi, ker so preudarne, razumne, načelne, delovne, vztrajne, čustveno inteligentne, prilagodljive. Moške prednosti pa so predvsem odločnost, brezkompromisnost, avtoritativnost, sposobnost svetovanja, vizionarstva, reševanja problemov …”


Daniela Brečko, direktorica podjetja GV izobraževanje:
“Za vodenje potrebujemo oboje, tako lastnosti, ki jih tradicionalno označujemo kot mehke, pa tudi trdno držo ter sposobnost tekmovati. Ženske so nosilke drugačnega pogleda na stvari, znajo se bolje vživeti v probleme zaposlenih in jim več pomeni njihovo zadovoljstvo. So vztrajnejše pri delu, velikokrat tudi več delajo. Ženskega principa v vodenju je premalo. V konkurenčni tekmi je treba najti čas za pozornost, pogovor, za aktivnosti, ki vodijo k večji humanizaciji dela. Večja uravnoteženost moškega in ženskega načina vodenja bi zagotovo zmanjšala napetosti v poslovnem svetu.”


Alojz Šket, direktor agencije Atama:
“Spol ne prinaša nobene prednosti. V poslovnem svetu najdemo uspešne ženske in moške. Povsem druga tema pa je, zakaj se za najvišje položaje v poslovnem svetu in politiki ne odloča več žensk in zakaj so nekatera okolja rezervirana ali celo odklonilna do poslovnih žensk.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj