Ko dva postaneta starša, se njuno življenje čez noč spremeni. Da starševstvo vpliva na padec IQ-ja, so znanstveniki dokazali že pred časom; v novi raziskavi pa so preučevali, ali oz. kakšen vpliv ima število porodov na hitrost staranja ženske. Mnogi namreč opažajo, da so se, kot pravijo, ko so postali starši, “postarali čez noč”.

Raziskovalci so preučili več različnih postavk, s katerimi so merili, kako hitro se stara telo in prišli do zanimivih ugotovitev: ženske, ki so imele zelo malo ali nič porodov in tiste, ki so jih imele veliko, se starajo hitreje kot tiste, ki so jih imele srednje veliko, torej 3 ali 4 porode. Ti učinki pospešenega staranja pa se pokažejo šele, ko gre ženska čez menopavzo.

V nosečnosti, ob porodu in med dojenjem pride v ženskem telesu do metaboličnih, imunoloških in endokrinoloških sprememb, spremeni pa se tudi stopnja nevarnosti za nastanek določenih bolezni. Nosečnost in dojenje namreč porabita velik del energije telesa, kar vpliva na vse njegove sisteme (imunološki, metabolični, imunski ter na krvni tlak ipd.). Tako so ženske, ki so rodile, bolj podvržene nevarnosti, da bodo umrle zaradi diabetesa, bolezni ledvic in povišanega krvnega tlaka – in to poleg drugih. Raziskovalci pravijo, da je to pač “cena reprodukcije”.

“To je z vidika evolucijske biologije povsem logično; če porabljaš energijo za nosečnost in dojenje, verjetno nimaš toliko energije za ohranjanje fizičnega zdravja in obrambe telesa,” so povedali raziskovalci raziskave, v kateri je sodelovalo 4418 žensk.

Pri ugotavljanju biološke starosti oz. staranja so upoštevali biomarkerje kot so metabolično zdravstveno stanje; delovanje ledvic in jeter; anemija in nepravilnosti rdečih krvnih celic; delovanje imunskega sistema ter stopnjo vnetnih procesov.

Ugotovili so U oblikovano povezavo med številom rojstev in pospešenim biološkim staranjem: in sicer ženske, ki niso rodile ali so imele enega do dva poroda, so imele več biomarkerjev pospešenega staranja kot tiste, ki so rodile trikrat do štirikrat. Prav tako je bilo stanje slabše pri ženskah, ki so rodile več kot štirikrat. Znanstveniki so vzeli v obzir tudi kronološko starost, življenjski slog in druge dejavnike, ki vplivajo na zdravje.

Raziskava je bila objavljena v znanstveni publikaciji Scientific Reports.

PREBERITE TUDI: Prvo leto po porodu so starši v veliki nevarnosti za depresijo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj