V študiji so testirali kognicijo 74 otrok iz etiopskih podeželskih vasi, kjer so v vodnjakih različne ravni naravno prisotnega fluorida.

Dolgotrajno uživanje vode z vsebnostjo fluorida, ki presega uveljavljene standarde za pitno vodo, je povezano s kognitivnimi motnjami pri otrocih, kaže nova študija univerze Tulane.

Študija, objavljena v reviji Neurotoxicology and Teratology, je bila izvedena na podeželju Etiopije, kjer kmetijske skupnosti uporabljajo vodnjake z različnimi ravnmi naravno prisotnega fluorida – od 0,4 do 15,5 mg/l.

Raziskovalci so zajeli 74 šoloobveznih otrok in ocenili njihovo sposobnost risanja znanih predmetov, kot sta osel ali hiša, pri čemer so ocene odražale morebitne manjkajoče podrobnosti. Kot drugo orodje za merjenje kognitivnih sposobnosti so uporabili standardni računalniški test spomina, ki je jezikovno in kulturno nevtralen.

Študija je pokazala, da je večja izpostavljenost fluoru v pitni vodi povezana z več napakami pri testih risanja in spomina: “Čeprav so za potrditev ugotovitev potrebne nadaljnje epidemiološke študije, ti rezultati povečujejo zaskrbljenost zaradi morebitnih nevrotoksičnih učinkov fluorida, zlasti v zgodnjem razvoju možganov in otroštvu,” je dejal Godebo. “Ti testi so potrdili jasno povezavo med visoko vsebnostjo fluorida in kognitivnimi motnjami.”

Fluorid je bil že v preteklih epidemioloških študijah v podeželskih skupnostih na Kitajskem in v Indiji povezan z nižjim inteligenčnim količnikom. Poleg tega so pretekle raziskave na živalih pokazale, da lahko fluorid prehaja placento in krvno-možganske pregrade. V regijah brez alternativnih vodnih virov to pomeni, da je lahko prekomerna izpostavljenost fluoridu kronična težava, ki se začne že ob spočetju.

Ocenjuje se, da je več kot 200 milijonov ljudi po vsem svetu izpostavljenih visokim koncentracijam fluorida v pitni vodi. Etiopska dolina Rift, kjer je bila izvedena ta študija, je idealno raziskovalno območje za raziskave morebitnih vplivov, saj so tisti, ki odraščajo na tem območju, stalno izpostavljeni stabilnim, naravno prisotnim ravnem fluorida in imajo podoben življenjski slog kot okoliške vasi, kar omejuje tveganje motečih dejavnikov.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj