Zmanjšanje obsega skorje je verjetno odraz prilagoditev za boljše sodelovanje z otrokom. Človeški možgani so zelo plastičen organ in njihova struktura se lahko spremeni tudi v odrasli dobi glede na to, kaj se naučimo ali doživimo.

Raziskave o materah so pokazale, da je starševstvo življenjsko obdobje, ki je povezano z večjo živčno plastičnostjo. Možgani se prilagodijo novim življenjskim okoliščinam skrbi za novorojenčka. Materinstvo je bilo povezano s spremembami na številnih možganskih področjih, ki so bila opredeljena kot del “starševskega skrbstvenega omrežja”, ki je pomembno za prepoznavanje, kaj dojenček želi in potrebuje, ter za ustrezno ukrepanje. Ugotovitev, da starševstvo spremeni možgane mam, je znanstvenike spodbudila k vprašanju, kaj se zgodi v možganih moških, ki postanejo očetje.

Nova študija o spremembah možganov pri prvih očetih

Nova študija, objavljena v znanstveni reviji Cerebral Cortex, se je osredotočila prav na to vprašanje (Martínez-García et al., 2022). V študiji z naslovom “First-time fathers show longitudinal gray matter cortical volume reductions: evidence from two international samples” je znanstvenica Magdalena Martínez-García s svojo raziskovalno skupino s slikanjem z magnetno resonanco (MRI) raziskovala spremembe možganov pri očetih, ki so prvič postali očetje.

Znanstveniki so skenirali možgane 20 prvih očetov v Barceloni v Španiji pred nosečnostjo njihovih partneric in ponovno dva meseca po rojstvu otroka. Kot kontrolno skupino so v podobnih časovnih točkah, kot so bile uporabljene za skeniranje očetov, skenirali 17 moških brez otrok, ki niso nameravali postati očetje. Poleg tega so znanstveniki v Los Angelesu v Kaliforniji skenirali tudi drugo skupino 20 očetov, ki so prvič postali očetje, da bi ugotovili, kateri rezultati so med očeti iz različnih držav še posebej stabilni.

Študija je pokazala presenetljive rezultate: pri moških brez otrok med obema skeniranjema niso bile ugotovljene razlike v skupnem volumnu možganske skorje. Vendar pa je bilo očetovstvo povezano s približno 1-odstotnim zmanjšanjem možganske skorje. Znanstveniki so nato analizirali, katera specifična omrežja v možganih se spremenijo v očetovstvu. Rezultati za dve omrežji so se ponovili tako pri španskem kot pri ameriškem vzorcu: pri očetih, ki so prvič postali očetje, sta se zmanjšala obseg vizualnega omrežja in tako imenovanega omrežja privzetih načinov.

Kakšna je vloga teh omrežij v kontekstu starševstva? Znanstveniki so poudarili, da je omrežje privzetega načina lahko pomembno za tako imenovano mentaliziranje (npr. razmišljanje in razlaganje vedenja novorojenčka). Vizualno omrežje je pomembno za prepoznavanje otroka.

Ali so opažene možganske spremembe negativne?

Čeprav je krčenje možganskih regij lahko povezano z degeneracijo možganov, na primer pri demenci, znanstveniki poudarjajo, da spremembe možganov, ki so jih opazili v svoji študiji, verjetno niso negativne. Mladostništvo je na primer povezano tudi z odpravljanjem odvečnih sinaps v možganih, kar se odraža v kognitivnem in čustvenem razvoju.

Tako je lahko zmanjšanje obsega možganov povezano z izboljšanjem delovanja. Podoben proces lahko poteka tudi med starševstvom, ko se optimizirajo omrežja, pomembna za skrb za otroka. Vse skupaj študija jasno kaže, da očetovstvo spreminja možgane.

PREBERITE TUDI: Materinstvo žensko postara bolj kot kajenje ali debelost

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj