Ugotovljeno je bilo, da materinstvo žensko postara kar za 11 let, kar je več kot denimo, kajenje ali debelost. Raziskave so pokazale, da je materinstvo ženskam skrčilo telomere za približno 4,2 %.

PREBERITE TUDI: Gibanje zavira staranje

Na kratko: telomeri so nukleoproteinske strukture na koncih naših kromosomov, pri čemer so daljše dolžine povezane s počasnejšim staranjem in daljšim življenjem ter izboljšanim splošnim zdravjem. Takšen obseg skrajšanja telomerov, kot ga imajo ženske, ki imajo otroke, je večji od skrajšanja zaradi vplivov kajenja ali debelosti, kot je bilo dokazano v prejšnjih raziskavah.

Avtorica raziskave dr. Anna Pollack z Univerze George Mason v Virginiji je povedala: “Presenečeni smo bili, da smo našli tako presenetljiv rezultat. Skrajšanje telomera za 4,2% je približno 11 let pospešenega celičnega staranja.” Raziskovalci menijo, da je to morda posledica stresa vzgajanja otrok, zlasti v državah brez obveznega porodniškega dopusta, kot recimo v ZDA. Poudarjajo, da je potrebnih več raziskav o povezavah med materinstvom in genetskim staranjem.

To, da je materinstvo stresno, vam bo potrdila tudi vsaka mamica, a strinjale se bodo tudi s tem, da je vredno imeti otroka, četudi se s tem hitreje postaramo za nekaj let in tu in tam hitreje dobimo gubice! Torej ni zaman rek, da otroci povzročajo sive lase!

PREBERITE TUDI: Zato ženske izgubijo same sebe, ko postanejo mamice

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj