Oblasti po celem svetu priporočajo obvezno uporabo obraznih mask za zmanjšanje nevarnosti s prehladnim koronavirusom, ki povzroča akutni respiratorni sindrom in bolezen (COVID-19), kljub dokazom in celo napisom na embalažah mask, da le-te ne ščitijo pred virusi, vključno s koronavirusom.

Dejansko je učinek uporabe maske na potek bolezni sporen, zato so v tej študiji hoteli ugotoviti, ali je obvezna uporaba mask vplivala na stopnjo smrtnosti primerov v Kansasu v ZDA med 1. avgustom in 15. oktobrom 2020.

V tej študiji so bili upoštevani tudi sekundarni podatki o posodobitvah primerov, obveznih maskah in demografskem stanju, povezani z zvezno državo Kansas, ZDA. Na teh podatkih je bila izvedena vzporedna analiza na podlagi podatkov na ravni okrožja. Rezultati so bili nadzorovani z izvedbo več analiz občutljivosti in negativne kontrole.

Analiza vzporejanja na podlagi podatkov je pokazala, da je bila v Kansasu v okrožjih, kjer je bilo obvezno nošenje mask, stopnja smrtnosti primerov bistveno višja kot v okrožjih, kjer maske niso bile obvezne.

Tudi po prilagoditvi števila “zaščitenih oseb”, tj. števila oseb, ki niso bile okužene, v skupini z obvezno uporabe maske v primerjavi s skupino brez maske, je razmerje tveganja ostalo pomembno visoko in je znašalo 1,52 (95 % CI: 1,24-1,72). Z analizo presežne umrljivosti v Kansasu ta študija ugotavlja, da je več kot 95 % tega učinka mogoče pripisati izključno COVID-19.

Te ugotovitve kažejo, da uporaba maske predstavlja grožnjo za uporabnika, namesto da bi ga zaščitila, zaradi česar so obvezne maske sporen epidemiološki poseg.

Vzrok tega trenda je v tem dokumentu pojasnjen s teorijo “Foegenovega učinka”; to pomeni, da lahko globoko vdihavanje hiperkondenziranih kapljic ali čistih virionov, ki se v obliki kapljic ujamejo v obraznih maskah, poslabša prognozo in je lahko povezano z dolgoročnimi učinki okužbe s COVID-19.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj