Vse več je dokazov, da je redna izpostavljenost skupini kemikalij, ki se uporabljajo v različnih gospodinjskih izdelkih, kot so posode za kuhanje oz. pripravo hrane, povezana s povečanjem števila rakavih obolenj. Čeprav so nekatere države prepovedale njihovo uporabo, so te kemikalije prisotne v številnih potrošniških izdelkih. Prva tovrstna študija je dokazala povezavo med njimi in rakom na jetrih.

Nova študija, ki je preučevala povezavo med rakom na jetrih in prisotnostjo teh kemikalij pri ljudeh, je pokazala, da je verjetnost, da bodo ljudje z najvišjo stopnjo izpostavljenosti sčasoma zboleli, za nekaj sto odstotkov večja.

PFAS so velika skupina 4700 kemikalij, ki onesnažujejo tla in podtalnico, saj zelo počasi razpadajo in se sčasoma nalagajo – ta proces pa se odvija tudi v naših telesih.

PFAS, ki se uporabljajo v številnih potrošniških in industrijskih izdelkih, so bile prvič odkrite v krvi ljudi, ki so delali s temi kemikalijami, v 70. letih prejšnjega stoletja. V devetdesetih letih so jih odkrili tudi v krvi ljudi, ki niso delali s kemikalijami, zaradi česar se je pojavila skrb o možnih tveganjih za zdravje.

Nekateri proizvajalci so postopoma opustili uporabo perfluorooktanojske kisline (PFOA) in 1-oktansulfonske kisline (PFAS), vendar so PFAS zaradi dolgotrajne obstojnosti najdene v pitni vodi, številnih živilskih izdelkih in v krvi več kot 98 % odraslih prebivalcev ZDA.

Ta študija, objavljena v reviji JHEP Reports, je prva, ki je pokazala jasno povezavo med vsemi vrstami PFAS in karcinomom jeter pri ljudeh.

Nova študija spremlja povezane vrste raka

Raziskovalna skupina na Medicinski fakulteti Krelated eck na Univerzi Južna Kalifornija je uporabila človeške vzorce, zbrane v okviru velike epidemiološke študije, ki je nastala v sodelovanju med fakulteto Keck in Univerzo Havaji in se imenuje Multiethnic Cohort Study.

V okviru tega projekta so spremljali več kot 200.000 prebivalcev Los Angelesa in Havajev, ter preverjali, ali so zboleli za rakom in/ali drugimi boleznimi.

Ta zbirka vzorcev človeške krvi in tkiv je raziskovalni skupini omogočila, da je našla 50 udeležencev, ki so sčasoma zboleli za rakom na jetrih; ocenila vzorce krvi, ki so bili odvzeti pred diagnozo raka, in primerjala 50 ljudi, ki med isto študijo niso zboleli za rakom.

Dr. Veronica Wendy Stevan, profesorica znanosti o prebivalstvu in javnem zdravju na univerzi Keck, navaja, da je eden od razlogov, zakaj je bilo izvedenih malo študij na ljudeh, ta, da so potrebni pravi vzorci. Da bi preverili, ali je izpostavljenost okolju dejavnik, ki vpliva na nastanek raka, so potrebni vzorci krvi in tkiva več let pred diagnozo, da bi lahko spremljali napredovanje bolezni.

Raziskovalci so v vzorcih krvi, odvzetih, preden je udeleženec zbolel za rakom na jetrih, našli več vrst PFAS. 

Ali so PFAS povezani z rakom na jetrih?

Študija je pokazala, da je najmočnejša povezava ravno med PFAS in rakom na jetrih ter da je bila pri udeležencih, ki so bili izpostavljeni največ PFAS, 4,5-krat večja verjetnost, da bodo zboleli za rakom na jetrih, kot pri udeležencih z najnižjimi vrednostmi PFAS v krvi.

Delitev rakave celice

Raziskovalna skupina je lahko pokazala tudi možne načine, kako PFAS spreminjajo normalno delovanje jeter: pri ocenjevanju vzorcev so našli dokaze, da PFAS spreminjajo normalen proces presnove glukoze, žolčnih kislin in razvejanih aminokislin v jetrih.

Motnje v normalnih presnovnih procesih v jetrih lahko povzročijo, da se v jetrih kopiči več maščobe, kar je znano kot nealkoholna zamaščenost jeter. V zadnjih letih se je število teh bolezni po vsem svetu dramatično in nerazložljivo povečalo, kar je zaskrbljujoče, saj imajo ljudje z njimi veliko večje tveganje za razvoj raka na jetrih.

Po ocenah naj bi do leta 2030 za zamaščenostjo jeter zbolelo 30 % odraslih prebivalcev v razvitem svetu.

PREBERITE TUDI: Ženske, ki delajo ponoči, so bolj izpostavljene tveganju za nastanek raka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj