Kako zelo zdrava je narava v vseh ozirih, že vemo. Pomirja, sprošča, daje energijo, nas prizemlji in poveže s samim sabo. Sonce, svež zrak in zelenje imajo neverjeten vpliv na človekovo počutje ion zdravje in manj kot smo v stiku z naravo, slabše je.

Narava pa ima še veliko drugih pozitivnih vplivov na človeka – med drugim pomirjajoči naravni zvoki blažijo ali celo odpravljajo bolečine.

Raziskovalka Rachel Buxton, z oddelka biologije na univerzi Carleton v Ottawi, Kanada, je s svojimi raziskovalnimi kolegi preučevala zvoke iz narave – petje ptic, zvok rek in potokov ipd. – in njihov vpliv na človekove bolečine in njegove možgane. Ugotovili so, da imajo ti zvoki blagodejen vpliv tako na bolečine kot tudi človeško psiho.

“To, kar ima tako pozitiven vpliv, so občutki spokojnosti,” je povedala glavna raziskovalka, Rachel Buxton. “To ugodno vpliva na sproščanje stresa in ima celo vrsto pozitivnih vplivov, od izboljšanja počutja in kognitivnih sposobnosti do lajšanja bolečin. Mislim, da je res izjemno, da ne le, da imajo zvoki narave vse te vplive, temveč tudi druge zdravilne učinke.”

Raziskovalci so ugotovili tudi, da so zvoki narave, ki so vključevali petje ptic, imeli največji vpliv na zniževanje stresa in občutkov nelagodja ali ko “nam gre vse na živce”, kot se se po domače izrazimo.

Ugotovili pa so tudi, da človekovi zvoki, kot so npr. promet, žaganje z motorno žago, trobljenje ipd., povzročajo stres. Zato, če se boste želeli naužiti prave narave in uživati vse njene pozitivne učinke, se odpravite čim dlje od urbanega življenja. Vzemite si cel dan ali vsaj nekaj ur zase, se odpravite v naravo, ulezite na deko in uživajte. Znižalo vam bo stres, okrepilo imunski sistem, izboljšalo splošno zudravje in počutje – počutili se boste, kot da ste se na novo napolnili.

Izsledki raziskave so bili objavljeni v znanstveni publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences.

PREBERITE TUDI: 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj