V zadnjih mesecih smo priča ‘nepojasnjenim’ oz. ‘skrivnostnim’ primerom pojava hepatitisa med otroci, tudi mlajšimi od 10 let. Kot vedno, ko je posredi kako cepivo, je vzrok ‘neznan’ in ‘nepojasnjen’ oz. je krivo vse/karkoli, le cepivo zagotovo ne.

​​​​​​​

Malce drugačno sliko pa so pokazali izsledki raziskave, ki je pokazala, da cepljenje za Covid lahko povzroči hepatitis.

Po okužbi s SARS-CoV-2 in cepljenju so bile opisane epizode avtoimunskega hepatitisa, vendar njihova patofiziologija ostaja nejasna. V raziskavi poročajo o primeru 52-letnega moškega z bimodalnimi epizodami akutnega hepatitisa, ki so se pojavile 2 do 3 tedne po cepljenju z mRNA BNT162b2, in skušajo ugotoviti osnovne imunske korelate. Pacient je najprej prejel peroralni budezonid, a se mu je bolezen ponovila, nato je dosegel remisijo pod sistemskimi steroidi.

Metode

Na tkivu jetrne biopsije je bila opravljena slikovna masna citometrija za prostorsko imunsko profiliranje. Za razčlenitev fenotipov celic CD8 T in dolgotrajno identifikacijo celic T, specifičnih za SARS-CoV-2 in EBV, je bila izvedena pretočna citometrija. Protitelesa, povzročena s cepljenjem, so bila določena z metodo ELISA. Podatki so bili povezani s kliničnimi laboratoriji.

Rezultati

Analiza jetrnega tkiva je razkrila imunski infiltrat, v katerem kvantitativno prevladujejo aktivirane citotoksične celice CD8 T s panlobularno porazdelitvijo. V primerjavi s kontrolami je bila opažena tudi obogatitev celic CD4 T, celic B, plazemskih celic in mieloidnih celic.

V primerjavi s periferno krvjo je bil intrahepatalni infiltrat obogaten s celicami CD8 T s specifičnostjo za SARS-CoV-2. Pomembno je, da je resnost hepatitisa korelirala z aktiviranim citotoksičnim fenotipom perifernih celic CD8+ T, specifičnih za SARS-CoV-2, ne pa tudi za EBV specifičnih celic CD8+ T ali imunoglobulinov, povzročenih s cepivom.

Zaključek

Cepljenje s cepivom za COVID19 lahko povzroči poseben, imunsko sprožen hepatitis s prevladujočimi celicami T in edinstvenim patomehanizmom, povezanim s cepljenjem povzročeno antigensko specifično tkivno rezidenčno imunostjo, ki zahteva sistemsko imunosupresijo.

Povzetek za laike

Vnetje jeter se lahko pojavi pri okužbi s SARS-CoV-2, pri nekaterih pa se pojavi po cepljenju in ima nekatere tipične značilnosti avtoimunske bolezni jeter. V tem poročilu so pokazali, da se pri bolniku z vnetjem jeter po cepljenju proti SARS-CoV-2 visoko aktivirane celice T kopičijo in so enakomerno razporejene v različnih predelih jeter.

Poleg tega so med celicami T, ki infiltrirajo jetra, opazili obogatitev celic T, ki so reaktivne na SARS-CoV-2, kar kaže na to, da lahko te celice, povzročene s cepivom, prispevajo k vnetju jeter.

PREBERITE TUDI: 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj